„Tinerețe în cuvânt” – seară de lectură biblică și dialog duhovnicesc la Biserica „Sf. Nicolae” din Bocșa Română

17 April 2019 Off By Herea Darius
„Tinerețe în cuvânt” – seară de lectură biblică și dialog duhovnicesc la Biserica „Sf. Nicolae” din Bocșa Română

Încă de la începutul anului, filialele ATOR și Centrele de tineret ale Episcopiei Caransebeșului și-au programat câteva întâlniri în cadrul unor seri duhovnicești la vremea Postului Mare, seri de lectură biblică și dialog.

Marți, 16 aprilie, a venit și rândul Centrului de tineret „Sf. Stelian” de la Bocșa Română să organizeze o astfel de întâlnire, tema aleasă fiind una foarte cunoscută și dezbătută în zilele noastre: cum să ne hrănim sănătos, invitat fiind medicul bocșean Marius Șoșdeanu.

 Întâlnirea a debutat cu o scurtă rugăciune a tinerilor, un cuvânt de slavă închinat Domnului și câteva rugăciuni ale serii, slujbă oficiată de cei trei preoți prezenți la eveniment: preotul coordonator și gazdă, Silviu Ferciug, părintele inspector Mihai Ciucur și preotul invitat Valentin Costea.

 Tinerii, membrii ai Centrului de tineret „Sf. Stelian” Bocșa Română, însoțiți de doamnele prof. Gianina Mură și Liana Ferciug, dar și tineri veniți de la Berzovia și însoțiți de prof. Ciprian Humă, au fost încântați de tema aleasă și au demonstrat că nu le sunt străine unele reguli ale alimentației potrivite, medicul Marius Șoșdeanu insistând pe un dialog cu aceștia, provocându-i la discuții mai puțin convenționale.

O întâlnire interesantă și binevenită și pentru adulții participanți, deoarece mai avem o mică perioadă de postire, apoi intrăm în săptămâna mare, o perioadă specială din multe puncte de vedere, dar mai ales din punct de vedere spiritual și este important să fim „atenționați” și din punct de vedere medical, nu doar duhovnicesc, în legătură cu hrana pe care o consumăm în această frumoasă perioadă a „urcușului spre Înviere”.

De asemenea, cuvântul de înțelepciune adresat de părintele inspector Mihai Ciucur a fost unul necesar, util, punând accentul pe echilibru, pe adoptarea unui stil de viață sănătos și educație susținută privind efectele pe care le au alimentele nesănătoase, dar și lipsa ori prea puțina credință, concluzionând că o dietă sănătoasă înseamnă alimentație sănătoasă, activitate fizică și rugăciune. Iar postul, păstrat un echilibru și binecuvântat de preotul duhovnic, chiar și în rândul celor mai tineri este indicat și nu poate aduce decât sănătate și un mod de viață sănătos.

Întâlnirea s-a încheiat cu recompensarea unor tineri și voluntari cu câte o carte de Rugăciuni din partea Episcopiei Caransebeșului, prin binecuvântarea ierarhului,  Preasfințitului Lucian, precum și cu gustarea unor fructe și produse sănătoase oferite cu generozitate de organizatori. (Gabriela Șerban)