Bucurie în inima satului Iaz

23 July 2019 Off By Pavel Canea
Bucurie în inima satului Iaz

Cea de-a noua tabără din cadrul programului „Tabăra din Inima Satului” a debutat luni, 22 iulie 2019, în Parohia Iaz din Protopopiatul Caransebeș cu săvârșirea unui Te Deum în biserica parohială de către părintele protopop Florin Ciucur, alături de inspectorul eparhial din cadrul Departamentului de tineret al eparhiei – părintele Mihai Ciucur și preotul paroh Adrian Chereș.

La festivitatea de deschidere au fost prezenți cei 44 de copii participanți – cea mai mare parte din localitate, dar și câțiva copii din municipiul Caransebeș – părinți ai acestora, echipa de formatori și voluntari, precum și reprezentanți ai autorităților publice locale, în frunte cu primarul comunei Obreja, domnul Ion Peia. Răspunsurile la strană au fost date de către echipa de voluntari formată din 20 de tineri și cadre didactice, sosiți la Iaz din mai multe localități ale județului Caraș-Severin.

La finalul slujbei au fost transmise mesaje din partea organizatorilor, cuvântul de binecuvântare din partea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului și a fost prezentată echipa de formatori și voluntari care va desfășura activitățile taberei.

În după amiaza zilei de luni copiii au luat parte la două ateliere de comunicare și lucru în echipă, coordonate de tânărul George Lăpădat – de la ATOR Banatul de Munte, iar la orele serii au purtat un dialog pe teme duhovnicești cu părintele Mihai Ciucur, în cadrul serii tematice „Întreabă preotul”. În zilele următoare, copiii vor lua parte la ateliere artistice, ateliere de educație pentru viață și de dezvoltare personală, la seara de tradiții populare specifice zonei, seara de talente și la tradiționalul foc de tabără. De asemenea, în dimineața zilei de miercuri 24 iulie, copiii vor participa la Sfânta Liturghie, oficiată în biserica parohială, iar joi, 25 iulie, vor efectua un pelerinaj la mai multe obiective religioase și istorice din zona Țării Hațegului.

„Suntem foarte bucuroși de numărul mare de copii participanți și la această tabără, precum și de interesul deosebit pe care aceștia îl manifestă pentru a învăța lucruri noi, lucru dovedit din plin prin dialogul viu pe care l-am purtat în cadrul serii duhovnicești. Copiii au foarte multe curiozități și este foarte important ca ei să primească răspunsuri și, la rândul lor, să fie ascultați, iar interacțiunea directă și răspunsurile deschise sunt o componentă importantă a taberelor din cadrul programului TDIS”, a subliniat părintele Mihai Ciucur, coordonatorul programului „Tabăra din Inima Satului”.

Tabăra de la Iaz se desfășoară, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, până vineri 29 iulie, la orele serii, când va avea loc festivitatea de încheiere a taberei, în cadrul căreia toți copiii vor primi premii constând în cărți și diplome din partea organizatorilor.

Programul educațional „Tabăra din Inima Satului” se desfășoară în Episcopia Caransebeșului în perioada februarie – octombrie 2019, până în prezent fiind formați peste 70 de formatori și voluntari și mai bine de 300 de copii beneficiind de câteva zile de tabără gratuită în comunitățile rurale în care locuiesc.