„Tabăra din Inima Satului” la Forotic

27 August 2019 Off By Herea Darius
„Tabăra din Inima Satului” la Forotic

În perioada 21-24 august, la Forotic a avut loc cea de-a 13-a ediție a proiectului social „Tabăra din Inima Satului” organizat de Episcopia Caransebeșului prin Departamentul de Tineret, în parteneriat cu mai mulți actori județeni și locali. Un număr de 36 de participanți cu vârste cuprinse între 6 și 18 ani au luat parte la această tabără. Prima zi a fost deschisă cu o slujbă de binecuvântare a taberei oficiată de părintele protopop Gheorghe Șuveți alături de părintele paroh Constantin Milin. La slujbă au participat tinerii beneficiari, voluntarii și oficialități locale. În cuvântul de învățătură de după slujbă, părintele protopop a evidențiat importanța șansei pe care tinerii au primit-o prin participarea lor la acest program, încurajându-i și transmițându-le tuturor binecuvântarea și purtarea de grijă a Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului.

Pe parcursul celor patru zile de tabără, tinerii beneficiari au luat parte la ateliere cu tematică diversă: de la ateliere de educație pentru viață, care au atins problematici precum adicțiile sau ce înseamnă relațiile sănătoase între adolescenți, până la ateliere de dezvoltare personală sau ateliere artistice, în cadrul cărora aceștia au avut ocazia să își exerseze aptitudini practice. La fel ca în fiecare tabără, serile tematice au fost nelipsite, astfel încât prima seară de tabără a reunit participanții în lumea cinematografică, aceștia bucurându-se de proiecția unei animații educative, la finalul căreia voluntarii au susținut o parte de discuții pe marginea mesajului peliculei. Cea de-a doua seară a fost dedicată folclorului și tradiției bănățene. Pe parcursul acestei seri, tinerii au participat la un festival-concurs în cadrul căruia au avut ocazia de a-și etala cunoștințele lor cu privire la graiul și portul bănățean, dar și aptitudinile muzicale sau de dans popular. În mod cu totul special, acest festival-concurs s-a desfășurat în incinta casei-muzeu etnografic aparținând familiei foroticene Dabici. Din programul ultimei seri nu a lipsit nici tradiționalul foc de tabără de care s-au bucurat, pe lângă participanți, voluntari și familii gazdă și alți localnici.

Ultima zi a fost, de asemenea, foarte specială prin prezența sculptorului bănățean George Molin din Ticvaniu Mare. Timp de două ore, tinerii au avut parte de o scurtă incursiune în tainele sculpturii și și-au putut exersa capacitățile artistice. După prezentare și partea practică a sesiunii, domnul George Molin a rânduit și o scurtă expoziție a unor lucrări mai vechi ale sale, expoziție care i-a bucurat pe tinerii participanți.

După încheierea taberei de la Forotic, ultima tabără TDIS din acest an, tabăra cu numărul 14, își va deschide porțile în comuna Berliște pe data de 29 august, chiar în ziua praznicului Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul. Proiectul „Tabăra din Inima Satului” este cel mai pare proiect educațional al anului 2019 din județul Caraș-Severin și se înscrie în contextul Anului Omagial al Satului Românesc (al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari) în Patriarhia Română, purtând, de asemenea, binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului. (Anita Radics)