Proiecție de film pentru viață, organizată de ATOR Banatul de Munte

25 November 2019 Off By Pavel Canea
Proiecție de film pentru viață, organizată de ATOR Banatul de Munte

Vineri, 22 noiembrie, Asociația Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte a organizat la sediul Centrului de Tineret din Moniom proiecția celei mai recent apărute pelicule cu tematică pro viață – „Unplanned”.

Cu ocazia acestei activități, tineri proveniți din mai multe zone ale județului, precum Oravița, Caransebeș, Băile Herculane sau Bocșa s-au reunit pentru a participa împreună la un altfel de atelier de educație pentru viață, ce a avut în centrul său difuzarea acestui film, ca mărturie a unor persoane care au experimentat ca nimeni altele adevărurile cutremurătoare care stau în spatele experiențelor și industriei avorturilor.

Pelicula „Unplanned” este o poveste bazată pe fapte reale, ce relatează o scurtă perioadă din viața personajului desprins din realitate, Abby Johnson, din timpul profesării ei în calitate de consilier în cadrul celei mai mari rețele de clinici de avorturi din America, Planned Parenthood. Pe lângă întreaga sa experiență din rândurile acestor clinici, personajul prezintă lucruri de la numeroase metode de manipulare ce sunt folosite pentru a le determina pe tinere să accepte avortul ca singură soluție, până la motivul și experiența decisivă care a condiționat renunțarea sa la postul pe care l-a avut și schimbarea sa radicală și îndreptarea spre activismul pro viață.

În urma vizionării acestui film, toți tinerii prezenți au primit din partea gazdelor broșuri cu mărturii ale femeilor care au trecut printr-o criză de sarcină, a celor care au avortat și a celor care au decis să păstreze sarcina, discutând și pe seama celor vizionate pe parcursul filmului.

„Singurul cuvânt care poate caracteriza pe deplin acest film este sfâșietor. De la cap la coadă, filmul este pur și simplu sfâșietor, dar reflectă realitatea crudă pe care o trăim. Totul a devenit o industrie, până și viața omului. Nu contează că ești creștin sau nu, dacă tu crezi că este un păcat sau nu, o viață e o viață. Punct. Viața trebuie dăruită pentru ca tu să te bucuri de ea. Și subliniez cuvântul dăruită, pentru că Cel care dă viața e singurul care are dreptul să o ia înapoi. Dreptul femeilor la alegere? Din păcate e doar un pretext pentru a face bani, bani murdari. Mâini murdare, pătate permanent de sânge nevinovat care nu trebuia să curgă, vieți care nu trebuiau luate”, mărturisește Maria Nicolae, proaspăt voluntar în cadrul ATOR Banatul de Munte.

„Activitatea a fost una deosebită care ne-a arătat încă o dată că nu ne putem juca cu viața, în special cu viața copiilor nenăscuți care nu au puterea să se apere, să lupte pentru viața lor. Un lucru de care m-am convins pe parcursul acestui film a fost că probabil una dintre singurele arme cu care noi îi putem apăra pe acești copii este rugăciunea sinceră, care vor fi mereu ascultate de Dumnezeu”, relatează Alexandru Orășanu cu privire la activitate, de asemenea nou membru în cadrul asociației de tineret.

„Filmul a fost unul care ne-a învățat că fiecare om contează, fiecare viață e importantă. Datorită personajului principal, am reușit să înțeleg că nu are valoare cât de mult rău ai făcut înainte, atâta timp cât greșelile sunt recunoscute și asumate și încerci să le repari și mai mult, să îi ajuți și pe alții să nu repete greșelile pe care tu le-ai făcut”, povestește Călin Mustăcilă, voluntar al ATOR Banatul de Munte.

Activitățile de promovare și de susținere a educației pentru viață se numără printre prioritățile celei mai reprezentative asociații de tineret a Episcopiei Caransebeșului, de-a lungul timpului și cu precădere de-a lungul verii, prin intermediul proiectului „Tabăra din Inima Satului”, tinerii voluntari ajungând în mijlocul copiilor și tinerilor Banatului de Munte cu subiecte care vizează întreaga latură a educației pentru viață, prezentându-le, explicându-le și discutând cu aceștia, ca de la tânăr la tânăr, ce înseamnă, ce cuprinde și cum se abordează acest tip de educație.