Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul prăznuit în Episcopia Caransebeșului

17 July 2019 Off By Pavel Canea
Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul prăznuit în Episcopia Caransebeșului

La sfârșitul acestei săptămâni credincioșii îl vor cinsti pe Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul, unul dintre cei mai iubiți și familiari sfinți ai conştiinţei creştine de pretutindeni. La Mănăstirea „Sf. Proroc Ilie Tesviteanul” Vasiova din județul Caraș-Severin vor fi două zile de binecuvântare pentru pelerinii ce doresc să își îndrepte pașii spre acest așezământ monahal cu ocazia hramului.

Bucuria duhovnicească va începe vineri, 19 iulie, la ora 19, prin săvârșirea Slujbei Vecerniei cu Litie, oficiată din încredințarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului de către părintele arhimandrit Casian Rușeț, consilier cultural al Episcopiei Caransebeșului, în altarul de vară al mănăstirii. În continuare va fi oficiată și Slujba Utreniei.

În ziua hramului, sâmbătă, 20 iulie, Sfânta Liturghie va fi oficiată de Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Aradului, alături de un sobor de preoți și diaconi.

Mănăstirea „Sfântul Ilie de la Izvor” Vasiova este recunoscută pentru prezența izvorului tămăduitor, la care mii de pelerini vin cu credință de vindecare și mântuire în ziua praznicului Sfântului Proroc. Piatra de temelie a mănăstirii a fost pusă la 15 mai 1905 de către protopopul din Bocşa, Maxim Popovici. În numai trei luni, prin purtarea de grijă a ieromonahului Macarie Guşcă ajutat de sculptorul Petru Oancea din Vasiova, locaşul de cult a fost ridicat.

Pelerinaje în ziua cinstirii Sf. Ilie vor fi făcute și pe cei doi munți care străjuiesc Episcopia Caransebeșului, Muntele Semenic și Muntele Mic.

Un locaș de cult reprezentativ pentru Banatul de Munte, care își va prăznui ocrotitorul, este și Catedrala Episcopală din Caransebeș. Pentru a marca cel de-al doilea hram al Catedralei, Preasfințitul Părinte Lucian va oficia Sfânta Liturghie duminică, 21 iulie.