Program eparhial pentru cercetarea cimitirelor

22 February 2021 Off By Pavel Canea
Program eparhial pentru cercetarea cimitirelor

În contextul „Anului comemorativ al celor adormiţi în Domnul; valoarea liturgică şi culturală a cimitirelor”, Episcopia Caransebeșului dezvoltă un program pastoral-misionar prin care intenționează să cerceteze toate cimitirele din Eparhie. Pe de-o parte să cunoască statutul fiecăruia, dar și utilitatea lor în viața comunității.

Despre aceste obiective ale programului eparhial părintele arhimandrit Casian Rușeț, consilier cultural al Episcopiei Caransebeșului a precizat că „este foarte necesar ca ele să fie îndeplinite pentru a aduce un spor pastoral și a aduce în atenție necesitatea memoriei în viața comunităților și în viața fiecărui credincios în parte, mai ales când vorbim de semenii noștri”.

Primul obiectiv este acela de a îngriji cimitirele, atât din partea administratorilor, a celor care se ocupă de îngrijirea la modul general al cimitirelor, cât și din partea concesionarilor sau proprietarilor care au locuri de veci în incinta acestor cimitire.

Pe de altă parte, un alt obiectiv al acestui program este acela de a atrage atenția că odată trecuți la cele veșnice, părinții, rudeniile noastre, toți cei dragi nu pot rămâne părăsiți într-un spațiu, fie el și sacru, ci ei trebuie în continuare cercetați prin rugăciune, trebuie căutați în amintiri și cinstiți așa cum se cuvine.

„Noi considerăm că printr-o atentă cercetare atât a cimitirelor ca spații sacre, dar și prin pomenirea celor care sunt și se odihnesc în aceste cimitire, vom încerca să readucem în actualitate necesitatea acordării unei demnități speciale pentru cimitire”, a mai spus părintele consilier Casian.

De asemenea, Episcopia Caransebeșului intenționează ca la finalul acestui an să editeze un dicționar al personalităților care sunt înhumate și care își dorm somnul de veci în incinta cimitirelor parohiale din Eparhie.