Prăznuirea Sfinților Trei Ierarhi la Caransebeș

26 January 2022 Off By Herea Darius
Prăznuirea Sfinților Trei Ierarhi la Caransebeș

Cu ocazia praznicului Sfinților Trei Ierarhi, Sfântul Ierarh Vasile cel Mare,  Sfântul Grigorie Teologul și  Sfântul Ioan Gură de Aur, considerați patronii spirituali ai instituțiilor de învățământ teologic ortodox din întreaga lume, Seminarul Teologic „Episcop Ioan Popasu” din Caransebeș organizează un eveniment închinat celor trei sfinți.

Sâmbătă, 29 ianuarie, începând cu ora 16, la Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” și „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul, va fi oficiată Slujba Vecerniei și a Litiei de către Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului. În continuare, începând cu ora 17,30, se va desfășura un program artistic și duhovnicesc, coordonat de părintele arhid. prof. dr. Vicențiu Românu, cu tema „Gânduri teologice ale Sfinților Trei Ierarhi despre rugăciunea Bisericii în viața creștinului – manualul mântuirii omului”.

În ziua praznicului, duminică, 30 ianuarie, începând cu ora 10, la Paraclisul episcopal „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din incinta Seminarului Teologic va fi oficiată Sfânta Liturghie de un sobor de preoți și diaconi. 

Suntem invitați ca „pe acești trei luminători mai mari ai dumnezeirii cei întreit strălucitoare, pe cei ce luminează lumea cu razele dumnezeieștilor învățături, pe râurile înțelepciunii cele cu miere curgătoare care adapă toată făptura cu apele cunoștinței de Dumnezeu, pe Marele Vasile și de Dumnezeu cuvântătorul Grigorie, împreună cu slăvitul Ioan, cel cu limba și cu cuvintele de aur, toți cei iubitori de cuvintele lor, adunându-ne cu cântări să-i cinstim; că aceștia Treimii pururea se roagă pentru noi” (Troparul Sfinților Trei Ierarhi).