„Cântecul care zideşte” - Copiii caransebeşeni premiaţi la Festivalul internaţional de toacă 2009

„Cântecul care zideşte” - Copiii caransebeşeni premiaţi la Festivalul internaţional de toacă 2009
În perioada 6-8 iulie a.c., în oraşul Victoria din judeţul Braşov a avut loc cea de-a V-a ediţie a Festivalului Internaţional de Toacă, intitulat ,,Cântecul care zideşte” la care, cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte LUCIAN, Episc
În perioada 6-8 iulie a.c., în oraşul Victoria din judeţul Braşov a avut loc cea de-a V-a ediţie a Festivalului Internaţional de Toacă, intitulat ,,Cântecul care zideşte” la care, cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte LUCIAN, Episcopul Caransebeşului, au participat şi doi reprezentanţi ai judeţului Caraş-Severin, Anastasia Coste (clasa a VI-a) şi Serafim Selaje (clasa a II-a), amândoi elevi ai Liceului Teoretic „Traian Doda“ din Caransebeş. Cei doi copii au fost însoţiţi de părinţii lor, părintele eclesiarh Iulian Selaje şi părintele Teodor D. Coste, de la Catedrala „Sf. Mare Mucenic Gheorghe“ de la care au şi învăţat, după cum au mărturisit, tainele cântecului de toacă.

Începând din seara zilei de 6 iulie a.c., la Biserica „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“, a Parohiei nr.2, din oraşul Victoria, au sosit copiii participanţi şi însoţitorii lor. La finalul slujbei Vecerniei, însoţitorii concurenţilor au făcut o scurtă prezentare a zonei din care au venit.

După cină, odată cu lăsarea întunericului, toţi cei prezenţi s-au adunat în jurul unui foc de tabără unde au intonat pricesne şi cântece populare.

Marţi dimineaţa, copiii îmbrăcaţi în port popular, au plecat în procesiune de la Primăria oraşului spre Casa de cultură. După un scurt program artistic oferit de organizatori, toţi cei prezenţi s-au îndreptat spre biserica în care Părintele ic.stavr. Octavian Smădu, iniţiatorul şi totodată sufletul acestui concurs, a pregătit toate cele necesare pentru buna desfăşurare a festivalului de toacă.

La acest festival, peste 80 de copii, cu vârste cuprinse între 3-15 ani s-au întrecut în realizarea artistică a cântecului de toacă. Alături de băieţii şi fetele din 30 de judeţe ale ţării, au fost prezente delegaţii ale bisericilor ortodoxe din Ucraina, Serbia, Grecia, Franţa şi India.

Reprezentanţii Episcopiei Caransebeşului, s-au clasat pe locuri fruntaşe, Anastasia Coste obţinând premiul I la clasa a VI-a, iar Serafim Selaje, premiul II la clasa a II-a.

Concursul de bătut toaca de la Victoria a devenit deja o tradiţie, fiind organizat anual începând din 1995. Din 2001 a devenit concurs naţional, iar din 2005, concurs internaţional.Autor: Pr. Teodor Dănuţ Coste • Data: 9 iulie 2009 • Vizualizări: 2919