Resfinţirea bisericii Parohiei Câlnic, Protopopiatul Reșița

Resfinţirea bisericii Parohiei Câlnic, Protopopiatul Reșița
În Duminica după Înălțarea Sfintei Cruci, Preasfințitul Lucian Episcopul Caransebeșului a resfințit biserica parohiei Câlnic
În Duminica după Înălțarea Sfintei Cruci, 20 septembrie 2009, a avut loc slujba de resfinţire a bisericii parohiale din localitatea Câlnic, protopopiatul Reşiţa. Aflat în vecinătatea municipiului Reşiţa, devenind practic un cartier mai nou al municipiului, comunitatea parohială a trăit un moment de bucurie prin poposirea Preasfinţitului Părinte Episcop Lucian care a săvârşit slujba de resfinţire a bisericii recent restaurată, precum şi dumnezeiasca Liturghie.


Cu acest prilej Preasfinţia Sa a resfinţit şi sfântul jertfelnic restaurat, în urma procesului de degradare la care a fost supus. Pentru munca jertfelnică de pusă în acest sesn Ierarhul a hirotesit întru iconom pe părintele paroh Valentin Popovici şi întru sachelar pe părintele slujitor Sorin Sfeia.


La începutul secolului XX localitatea Câlnic avea 1800 de locuitori cu biserică şi şcoală bine întreţinute, fiind considerată una dintre cele mai prospere din Banatul Montan. În prezent este cartier al oraşului Reşita având în jur de 1.400 de credincioşi ortodocşi, angrenaţi atât în activităţi industriale cât şi în cele tradiţionale (agricultură şi păstorit).


Biserica parohiei Câlnic este cea mai veche biserică din municipiul Reşiţa, biserică păstrătoare a stilului baroc provincial, stil specific zonei Banatului de munte. La Sf. Liturghie au participat sute de credincioşi, care în final au avut prilejul să se închine înaintea sfintei mese primenite şi binecuvântate, potrivit tradiţiei bisericii noastre.Data: 21 septembrie 2009 • Vizualizări: 1724