Concert de Crăciun la Caransebeş

Concert de Crăciun la Caransebeş
În seara zilei de 17 decembrie 2009 a avut loc la Caransebeş concertul de Căciun "Crăciunul pentru fiecare suflet"
La iniţiativa sectorului cultural al Episcopiei Caransebeşului, cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Episcop Lucian, Centrul Eparhial oferă credincioşilor din judeţul Caraş-Severin concerte cu colinde de Crăciun. Colindele prezentate în acest concert sunt pentru gustul tuturor credincioşilor, împărţinudu-se în trei momente: colinde tradiţionale bizantine, colinde corale şi colinde vocal-instrumentale tradiţionale. Această iniţiativă are ca scop participarea la aceste manifestări a unui cerc cât mai larg de iubitori de colinde din toate categoriile.


Joi, 17 decembrie în sala festivă “Episcop Elie Miron Cristea” a Episcopiei Caransebeşului a avut loc prima reprezentaţie a concertului amintit în prezenţa Întâistătătorului Eparhiei şi a unui număr impresionant de credincioşi din Caransebeş.


Prezentatorul spectacolului, Diac. Prof. Vicenţiu Românu amintea că prin colindă se mărturiseşte adevărul că înomenirea Fiului reprezintă punctul de cotitură al istoriei care, prin cuvântul “astăzi”, primeşte dimensiunea eshatologică a veşniciei.


În deschiderea concertului, grupul psaltic “Katharsis” al Episcopiei Caransebeşului a îmbrăcat atmosfera tainică şi profund teologică a miresmei praznicului Crăciunului, prin inegalabilul melos bizantin, interpretând un frumos buchet de cântări psaltice la praznicul Naşterii Domnului.


În continuarea concertului, corul Episcopiei Caransebeşului, format din preoţii catedralelor episcopale, au interpretat o suită de colinde corale care au deschis sufletele celor prezenţi, căci cu scutecele credinţei fiind noi înfăşaţi, să-l înfăşăm şi pe Cel ce a venit să se nască, în noi să crească şi să ne mântuiască.

Pentru a evidenţia caracterul poetic şi tradiţional al poporului român, un grup de elevi seminarişti, coordonaţi de pr. prof. Pătruţ Bănăduc, au prezentat, în cadrul spectacolului, o urare tradiţională din satele Banatului Montan.

În încheierea acestui eveniment dăruitor de pace dumnezeiască, tinerii din grupul “Katharsis” împreunnă un grup de tineri muzicieni, virtuozi ai instrumentelor, au oferit celor prezenţi un altfel de buchet de colinde interpretate instrumental, colinde care revelează geniul teologic şi simţul artistic al poporului roman. În final Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului a rostit cuvântul de binecuvântare.

Acelaşi spectacol va mai avea loc, vineri 19 decembrie 2009 la sala LIRA a Liceului de Artă "Sabin Păuţa" din Reşiţa şi sâmbătă 19 decembrie la Casa de Cultură din Oraviţa.


Autor: Sectorul Cultural • Data: 18 decembrie 2009 • Vizualizări: 856