Participare a Chiriarhului

Participare a Chiriarhului
Presfinţitul Părinte Episcop Lucian al Caransebeşului a participat la lansarea volumului de carte "Cărările speranţei" a doamnei prof. Ileana Silveanu la Centrul Eparhial al Arhiepiscopiei Timişoarei
Astăzi, 19 decembrie, când îi rememorăm cu durere în suflete pe martirii căzuţi în Revoluţia din Decembrie 1989, în sala de festivitati a Mitropoliei Banatului, a fost lansată cartea ''Cărările speranţei'', vol. X, a profesoarei Ileana Silveanu, editată şi tipărită la editura Invierea, a Arhiepiscopiei Timişoarei.

Cartea evidenţiază o parte importantă din lupta rezistenţei anticomuniste din Banat, în special din zonele muntoase, unde se retrăgeau cei care aveau să se revolte împotriva regimului comunist. De asemenea, sunt prezentate torturile crunte, la care erau supuşi aceşti oameni şi familile lor, precum şi sentinţele de condamnare la moarte, sau închisoare pe viaţă, descoperite de către autoare în arhivele Tribunalului Militar din Timişoara şi în Arhivele Statului, din Timiş. Atât în acest volum, cât şi în celelalte, tipărite până la aceasră dată, sunt surprinse şi momente ale încercărilor, pe care le-a avut de pătimit Biserica şi slujitorii ei, alături de cei ce căutau alinare în faţa icoanelor şi în rugăciune. Profesoara Ileana Silveanu se opreşte asupra localităţilor importante din judeţul Caraş Severin, aşezate pe Valea Almajului, Timişului, Cernei şi Caraşului, unde ţăranii şi intelectualii bănăţeni au plătit cu preţul vieţii, în lupta anticomunistă.

Evenimentul s-a desfăşurat în prezenţa Înaltpresfinţitului Părinte Mitroplit Nicolae al Banatului şi a Presfinţitului Părinte Episcop Lucian Mic al Caransebeşului, alături de un însemnat număr de credincioşi din cele două eparhii.

Manifestarea s-a încheiat cu un frumos buchet de colinde, susţinut de corul preoţilor din Eparhia Caransebeşului.
Autor: www.mitropolia-banatului.ro • Data: 19 decembrie 2009 • Vizualizări: 825