Biserica Ortodoxă Sârbă are un nou Patriarh

Biserica Ortodoxă Sârbă are un nou Patriarh
Astăzi a fost ales noul Patriarh al Serbiei în persoana Preasfinţitului Părinte Episcop Irineu de Niš
Astăzi, 22 ianuarie 2010, a fost ales noul Patriarh al Bisericii Ortodoxe Sârbe, în persoana Preasfinţitului Părinte Episcop Irinej Niski de Niş. Alegerea noului patriarh al Serbiei survine ca urmare a decesului Preafericitului Părinte Patriarh Pavle, care a decedat pe 15 noiembrie 2009 la vârsta de 95 de ani.

Născut la 28 august 1930, în localitatea Vidova, regiunea Čačak, primind numele de botez Miroslav (Gavrilovici). A absolvit Seminarul Teologic la Prizren şi Facultatea de Teologie la Belgrad. După satisfacerea serviciului militar a suplinit un post de profestor la Seminarul din Prizren. În 1959, cu binecuvântarea Patriarhului Gherman al Serbiei, a fost tuns în monahism la mănăstirea Rakoviţa, primind numele de Irineu. În acelaşi an, a fost hirotonit ierodiacon şi ieromonah. În anul universitar 1962/63 a urmat cursurile postuniversitare ale Facultăţii de Teologie din Atena. În 1974 a fost ales episcop vicar patriarhal, cu titlul de Moraviţa. În mai 1975 a fost ales episcop de Niş. Membru al Sinodului Permanent al Bisericii Ortodoxe Sârbe.

Patriarhia Română felicită pe noul Patriarh al Bisericii Ortodoxe Sârbe, Preafericitul Părinte Irineu şi se roagă ca Hristos Domnul, Arhiereul Cel veşnic şi Capul Bisericii, să binecuvânteze şi să ajute pe noul Patriarh să păstorească Biserica Ortodoxă Sârbă pe calea mântuirii, a comuniunii frăţeşti cu Bisericile Ortodoxe Surori şi a mărturiei comune ortodoxe în Europa şi în întreaga lume.


Autor: www.basilica.ro • Data: 22 ianuarie 2010 • Vizualizări: 1453