Te Deum şi slujba de pomenire la 85 de ani de la ridicarea Bisericii Ortodoxe Române la rang de patriarhie

Te Deum şi slujba de pomenire la 85 de ani de la ridicarea Bisericii Ortodoxe Române la rang de patriarhie
Episcopia Caransebeşului a comemorat 85 de ani de la ridicarea Bisericii Ortodoxe Române la rangul de patriarhie
Astăzi, 4 februarie 2010, se împlinesc 85 de ani de la şedinţa solemnă a Sfântului Sinod în care s-a hotărât ridicarea Bisericii Ortodoxe Române la rangul de Patriarhie.

Pentru a comemora acest eveniment, în catedrala istorică Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Preasfinţitul Părinte Episcop Lucian al Caransebeşului, membrii Permanenţei Consiliului Eparhial al Episcopiei Caransebeşului, preoţii profesori de la Secţia de Teologie şi de la Seminarul Teologic Episcop Ioan Popasu din Caransebeş şi preoţii slujitori la bisericile din oraşul de reşedinţă, au săvârşit o slujbă de Te Deum în cinstea aniversării amintite şi un parastas întru fericita pomenire a patriarhului Miron Cristea, episcop al Caransebeşului între anii 1910-1919.

Ierarhul Caransebeşului a vorbit despre importanţa actului istoric din 1925 şi despre marea însemnătate pe care a avut-o patriarhul Miron Cristea la realizarea multor împliniri din istoria noastră bisericească şi naţională. În anul 2010, împlinindu-se 100 de ani de la instalarea în scaunul episcopal de la Caransebeş a vrednicului de pomenire Miron Cristea, este pentru Eparhia Banatului Montan Anul Episcop Elie Miron Cristea. Prin acţiunile comemorative pe care şi le-a propus în agenda culturală şi duhovnicească pe anul 2010, Episcopia Caransebeşului doreşte să evidenţieze activitatea remarcabilă pe care Miron Cristea a desfăşurat-o la Caransebeş.

Prin alegerea ca mitropolit primat, apoi ca primul patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, Miron Cristea a devenit un simbol al românilor de pretutindeni. Episcopul Miron Cristea este pentru Episcopia Caransebeşului nu doar un fost episcop ci şi un simbol. El este ctitorul moral al noii Catedrale Învierea Domnului, fiind primul episcop al Caransebeşului ce a ridicat problema construirii unei noi catedrale în oraşul de reşedinţă. Visul episcopului Miron Cristea este împlinit acum, la 100 de ani de la începutul păstoririi sale la Caransebeş.


Autor: Sectorul Prezidial • Data: 4 februarie 2010 • Vizualizări: 1467