Sfinţirea altarului şi instalarea noului preot la parohia Turnu Ruieni

Sfinţirea altarului şi instalarea noului preot la parohia Turnu Ruieni
În Duminica Înfricoşatei Judecăţi, Preasfinţitul Părinte Episcop Lucian al Caransebeşului a sfinţit altarul bisericii şi a instalat noul preot al parohiei Turnu Ruieni din protopopiatul Caransebeşului
În Duminica Înfricoşatei Judecăţi, Preasfinţitul Părinte Episcop Lucian al Caransebeşului a sfinţit altarul bisericii şi a instalat noul preot al parohiei Turnu Ruieni din protopopiatul Caransebeşului.

Aflată la poalele Muntelui Mic, parohia Turnu Ruieni din protopopiatul Caransebeş este o comunitate ortodoxă cu tradiţie în Banatul Montan, bucurându-se până astăzi de mărturia acestor tradiţii prin vestigiul „Turnu lui Ovidiu”, care datează din anul 1457. Turnul Ruieni a fost un turn de observare. Cetatea era de fapt un turn-locuinţă. Perioada construcţiei sale nu este cunoscută cu exactitate. Localnicii spun că a fost construit ca protecţie împotriva turcilor în secolul al XIV-lea în timp ce istoricii cred că e de pe vremea romanilor, deoarece au descoperit în apropiere artefacte romane. Există şi o legendă care leagă turnul de faimosul poet roman Ovidiu, despre care se crede că a trecut pe aici. S-a sugerat şi că aici ar fi locul unde a murit. Din aceste motive structura mai este numită şi Turnul lui Ovidiu.

La ceas de sărbătoare, Chiriarhul Eparhiei, Preasfinţitul Părinte Episcop Lucian a poposit în mijlocul credincioşilor pentru a împlini lucrarea arhierească de sfinţire a jertfelnicului, distrus aproape în totalitate din cauza infiltraţiilor de apă.

Odată cu această lucrarea, Preasfinţia Sa a hirotonit întru preot pe diaconul Petru Cristian Ciric, care va sluji în această parohie, prin ieşirea la pensie a preotului Nicolae Puiulescu.

În încheierea Sf. Liturghii, Ierarhul a ţinut cuvânt de învăţătură, în finalul căruia a mulţumit părintelui Nicolae Puiulescu pentru frumoasa activitate pe care a desfăşurat-o în parohia Turnu Ruieni în cei aproape 30 de ani de slujire. Ierarhul a prezentat deopotrivă pe noul slujitor credincioşilor, cerându-le să-l urmeze pe mai departe şi să fie alături de Biserica strămoşească.

În semn de binecuvântare, potrivit tradiţiei Bisericii noastre, toţi credincioşii au trecut prin faţa sfintei mese şi s-au închinat înaintea sfântului jertfelnic.

Autor: Sectorul Prezidial • Data: 7 februarie 2010 • Vizualizări: 1855