Şedinţa anuală de lucru a Adunării Naţionale Bisericeşti a Bisericii Ortodoxe Române

Şedinţa anuală de lucru a Adunării Naţionale Bisericeşti a Bisericii Ortodoxe Române
În data de 9 februarie a.c., în Aula Teoctist Patriarhul din Palatul Patriarhie, s-a desfăşurat şedinţa anuală de lucru a Adunării Naţionale Bisericeşti a Bisericii Ortodoxe Române
În data de 9 februarie 2010, în Aula Teoctist Patriarhul din Palatul Patriarhiei, sub preşedinţia Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, s-a desfăşurat şedinţa anuală de lucru a Adunării Naţionale Bisericeşti a Bisericii Ortodoxe Române, organismul central deliberativ pentru problemele administrative, sociale şi culturale, economice şi patrimoniale, format din membrii Sfântului Sinod şi câte trei reprezentanţi – un cleric şi doi mireni – ai fiecărei eparhii.

Lucrările Adunării Naționale Bisericești au debutat prin săvârșirea slujbei de Te-Deum în catedrala patriarhală. În deschiderea sesiunii de lucru, a avut loc un moment aniversar la împlinirea - în ziua de 4 februarie 2010 - a 85 de ani de la ridicarea Bisericii Ortodoxe Române la rangul de Patriarhie (4 februarie 1925). Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a subliniat semnificaţia acestui act istoric şi a evocat memoria celor cinci fericiţi întru adormire patriarhi ai Bisericii Ortodoxe Române trecuţi la Domnul: Miron Cristea, Nicodim Munteanu, Justinian Marina, Iustin Moisescu şi Teoctist Arăpaşu.

În continuare, ţinând cont de faptul că cei cinci patriarhi au avut ca desiderat comun construirea Catedralei Mântuirii Neamului, a fost prezentat filmul cu titlul Catedrala Mântuirii Neamului, un dar pentru eternitate, realizat de către postul de televiziune TRINITAS al Pariarhiei Române. Filmul prezintă demersurile din ultimii doi ani ale Patriarhiei Române pentru realizarea proiectului în vederea construirii viitoarei catedrale patriarhale. Potrivit calendarului stabilit de către sectorul de specialitate al Administraţiei patriarhale, lucrările pentru construirea Catedralei Mântuirii Neamului vor începe în luna august a acestui an, 2010, potrivit pliantului intitulat „CATEDRALA MÂNTUIRII NEAMULUI - UN DAR AL TĂU PENTRU ETERNITATE”, editat recent de Patriarhia Română.

Momentul aniversar s-a încheiat cu lansarea Enciclopediei Ortodoxiei Româneşti, apărută la la Editura Institutului Biblic şi de Misiune, din iniţiativa şi cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel. Tipărită în condiţii grafice de excepţie la Tipografia Institutului Biblic şi de Misiune, lucrarea este o premieră pentru Biserica Ortodoxă Română şi a fost realizată de către un colectiv de profesori şi alţi specialişti sub îndrumarea Pr. Prof. univ. Mircea Păcurariu, membru corespondent al Academiei Române.

Din partea Episcopiei Caransebeșului, au participat alături de Preasfințitul Părinte Lucian Episcopul Caransebeșului, membrii delegați în Adunarea Națională Bisericească, părintele protopop Ion Văran, protopopul Oraviței alături de dl. ing. Dr. Frunzăverde Sorin și dl. dr. Borcean Gheorghe.

Autor: www.basilica.ro • Data: 9 februarie 2010 • Vizualizări: 1446