Călătorind cu Dumnezeu prin Locurile Sfinte

Călătorind cu Dumnezeu prin Locurile Sfinte
Un grup de elevi însoțiți de profesorul de religie, de la Liceul Teoretic „General Dragalina” din Oravița au efectuat un pelerinaj la mănăstiri
Mulţi dintre elevii şi cadrele didactice ale Liceului Teoretic „General Dragalina” din Oraviţa doreau ca, la un moment dat, să devină posibilă o excursie religioasă în afara judeţului nostru, care să implice vizitarea unor biserici şi mănăstiri importante.

Acest lucru s-a întâmplat la sfârşitul săptămânii trecute, în zilele de 26-27-28 februarie 2010, atunci când un grup de 14 elevi, însoţiţi de către domnul profesor de religie, Păunescu Adrian-Nicolae, precum şi de doamna profesoară de informatică Zainea Cristina-Anişoara, a pornit într-o excursie cu caracter religios, urmărindu-se vizitarea bisericilor şi mănăstirilor din judeţele Caraş-Severin şi Hunedoara. Traseul a fost unul interesant, dar destul de obositor. Plecarea a avut loc din faţa Liceului Teoretic „General Dragalina” din Oraviţa, vineri 26 februarie 2010 şi a avut următorul itinerariu: Oraviţa- Reşiţa- Caransebeş- Oţelu-Roşu- Haţeg- Petroşani- Aninoasa- Vulcan- Lupeni- Straja.


În drumul nostru, am avut prilejul de a admira peisaje de vis, mai ales cele montane. În zilele de vineri şi sâmbătă, am vizitat Catedrala episcopală din Caransebeş, Biserica parohială Sf. Mare Mc. Gheorghe, Biserica de lemn din Oţelu-Roşu, Bisericile parohiale din Haţeg, Petroşani, Vulcan şi Lupeni, care au o construcţie deosebită. Vineri seara am fost cazaţi în oraşul Lupeni, iar sâmbătă am urcat pe muntele Straja, unde copiii s-au bucurat de zăpadă şi au avut ocazia să vizioneze competiţia de schi montan „Cupa Energia”, la care au participat peste 40 de loturi din ţară. Spre seară, am vizitat Schitul Straja, care are un pridvor lung, în care este expus pe pereţi sinaxarul anului bisericesc cu icoane, precum şi cele 10 porunci şi cele 9 Fericiri.

Tinerii au fost extrem de interesaţi de originalitatea acestui schit şi au cerut mai multe informaţii de la călugărul, care se ocupa de schit, dar care din păcate, a dorit să nu fie fotografiat. În cursul nopţii de sâmbătă, ne-am cazat la cabana Daria de pe Muntele Straja, pentru ca duminică dimineaţa, să participăm la slujba Sfintei Liturghii. În jurul orei 12, am părăsit Muntele Straja, îndreptându-ne înspre casă. Vremea bună ne-a permis să ne oprim în drumul nostru şi la mănăstirile Prislop şi Densuş, unde copiii au aprins lumânări şi au lăsat diverse daruri. De asemenea, am avut bucuria de a ne închina la mormântul părintelui Arsenie Boca, ca să ne aibă în pază şi să ne ajute să ajungem în pace acasă.

După periplul pe la mănăstiri şi biserici, am ajuns la Oraviţa în jurul orelor 21, având satisfacţia că, în acest post, am reuşit să urmăm cu paşi mărunţi locurile sfinte, pe care sfinţii părinţi de odinioară le-au sfinţit cu prezenţele lor.

Bunul Dumnezeu să ne mai ofere astfel de privilegii, de a putea vizita şi alte locuri, de care am auzit numai din cărţi!Autor: Prof. Păunescu Adrian-Nicolae • Data: 3 martie 2010 • Vizualizări: 1476