Seri duhovniceşti şi manifestări culturale în Episcopia Caransebeşului

Seri duhovniceşti şi manifestări culturale în Episcopia Caransebeşului
În perioada Postului mare în Episcopia Caransebeşului se organizează aşa numitele "Seri Duhovniceşti" sau "Seri de catehizare"
În perioada Postului mare în Episcopia Caransebeşului se organizează aşa numitele "Seri Duhovniceşti" sau "Seri de catehizare", potrivit ordinului circular Nr. 21-D / 2010 din data de 14 ianuarie a.c. Originea acestor seri de catehizare, se regăseşte în ani '80, când în Banatul Montan s-a simţit nevoia de misiune mai intensă, preoţii fiind nevoiţi a intreprinde acţiuni duhovniceşti pentru a păstra credincioşii în dreapta credinţă.

După reînfiinţarea Episcopiei Caransebeşului, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Laurenţiu al Ardealului, pe atunci Episcop al Caransebeşului a generalizat aceste seri duhovniceşti în toată Episcopia, având a se desfăşura cu precădere în Postul Mare.

Potrivit acestei tradiţii şi în anul acesta s-au organizat în toată eparhia "Seri Duhovniceşti" în perioada Postului Mare. Aceste manifestări spirituale sunt organizate de către preoţii parohii, de pe raza cercurilor Pastoral- Misionare din care fac parte şi constau în săvârşirea unei slujbe de seară, după care se intonează cântări duhovniceşti şi cuvinte de învăţătură.

Receptivi şi dornici de viaţă duhovnicească, credincioşii participă în număr mare la aceste seri de catehizare, unde sunt invitaţi părinţi duhovniceşti, părinţi consilieri şi părinţi protopopi pentru a împărtăşi credincioşilor cuvânt de învăţătură.

În această perioadă şi Ierarhul nostru PSS Episcop Lucian participă la serile de catehizare, unde sute de credincioşi sunt prezenţi, de foarte multe ori, indiferent de confesiune. Manifestările acestea reprezintă şi o alternativă culturală în mediile rurale din judeţul nostru, întrucât pe lângă rugăciune şi cântare sunt recitate poezii şi meditaţii, dar şi discuţii culturale mediate de către preoţi între credincioşii dornici de cultură şi spiritualitate.

Mai mult decât atât, în perioada următoare Episcopia Caransebeşului va demara o serie de manifestări culturale şi artistice, prin vizionare de filme creştine sub formă de proiecţie în sala de festivităţi „Episcop Elie Miron Cristea” a Centrului Eparhial, prin concerte corale deosebite cu invitaţi speciali, spectacole dedicate femeii creştine în apropierea sărbătorii Buneivestiri (ziua femeii creştine), toate acestea culminând cu seria de manifestări denumită sugestiv „Zilele credinţei şi culturii în Caraş-Severin”, ediţia a IV.

Autor: Sectorul Prezidial • Data: 3 martie 2010 • Vizualizări: 1332