Denia Canonului celui Mare al Sfântului Andrei Criteanul

Denia Canonului celui Mare al Sfântului Andrei Criteanul
Preasfinţitul Părinte Lucian Episcopul Caransebeşului a săvârşit Denia Canonului Mare al Sfântului Andrei Criteanu la demisolul noii catedrale episcopale din Caransebeş
Miercuri 17 martie 2010 Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului a slujit Denia Canonului Mare al Sfântului Andrei Criteanul la demisolul Catedralei Episcopale “Învierea Domnului” din Caransebeş. La slujba Canonului au participat studenţi teologi, elevi seminarişti şi numeroşi credincioşi

În calendarul ortodox săptămâna a cincea a Postului Paştelui – sunt menţionate, în zilele de miercuri şi vineri, denii, a Canonului celui Mare şi a Acatistului Născătoarei de Dumnezeu. Cele două denii din săptămâna a cincea sunt utreniile zilelor de joi şi sâmbătă săvârşite seara, în ajun.

Slujba este o utrenie de post care înglobează în ea cele două piese imnografice foarte importante şi frumoase: Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul, imnograf din secolul al VIII-lea (praznuit la data de 4 iulie) şi Acatistul Bunei Vestiri, atribuit patriarhului Serghie al Constantinopolului (sec. VII Prin caracterul şi conţinutul lor, deniile sunt unicate în cultul divin ortodox.

Cuvântul „denie” vine de la slavonescul „vdenie” şi înseamnă priveghere sau slujbă nocturnă. Mai precis, denia este slujba utreniei sau „de dimineaţă” care se săvârşeşte seara, în ajun. Denia se deosebeşte de priveghere, care înseamnă tot slujbă de seară, prin faptul că se referă numai la utrenia săvârşită seara.


Autor: Sectorul prezidial • Data: 17 martie 2010 • Vizualizări: 1376