Denia Acatistului Buneivestiri şi tundere în monahism la schitul Poiana Mărului

Denia Acatistului Buneivestiri şi tundere în monahism la schitul Poiana Mărului
La Denia Acatistului Buneivestiri Preasfinţitul Părinte Episcop Lucian a oficiat slujba tunderii în monahism la schitul Poiana Mărului
În vinerea din săptămâna a V a din Postul Mare, Preasfinţitul Părinte Episcop Lucian al Caransebeşului a săvârşit Denia Acatistului Buneivestiri la schitul "Naşterea Sf. Ioan Botezătorul" - Poiana Mărului.

Cu acest prilej, Preasfinţia Sa a oficiat slujba tunderii în monahism a rasoforei Ana, vieţuitoare a acestui aşezământ monahal. În încheierea, Preasfinţia Sa a ţinut un cuvânt de învăţătură, subliniind monahilor, dar şi credincioşilor prezenţi sublimitatea semnificaţiilor ritualului complex al slujbei de călugărie sau a schimei celei mici.

Deniile sunt slujbe unice in serviciul liturgic ortodox. Deniile pot fi considerate slujbe specifice Postului Mare deoarece sunt savarsite numai in doua saptamani ale acestuia si anume: in saptamana a cincea (Denia Canonului celui Mare, respectiv Denia Acatistului Bunei Vestiri) si a saptea (Deniile din Saptamana Patimilor - incepand cu seara Floriilor pana vineri seara, inclusiv).

Sarbatoarea isi are originea in interventia miraculoasa a Fecioarei Maria in timpul atacarii Constantinopolului de catre persi si avari, din anul 626. Patriarhul Serghie a facut procesiuni cu relicvele Crucii, cu icoana "nefacuta de mana" a lui Hristos si vesmantul Maicii Domnului.

El a incurajat tot poporul sa inalte rugaciuni catre Nascatoarea de Dumnezeu. Ravna locuitorilor a fost atat de intensa, incat au reusit sa respinga inamicul. In semn de multumire, intreg poporul capitalei si-a petrecut noaptea victoriei cantand in picioare imnul Acatist in sanctuarul Fecioarei de la Vlaherne.
(www.basilica.ro)


Autor: Sectorul Exarhat • Data: 20 martie 2010 • Vizualizări: 1400