Tradiţie şi spiritualitate caransebeşană în anul jubiliar 2008

Tradiţie şi spiritualitate caransebeşană în anul jubiliar 2008
Hramul catedralei episcopale şi sărbătorile Caransebeşului au debutat prin Sf. liturghie Oficiată pentru prima dată în Caransebeş de 14 arhierei.
Anul 2008 înseamnă pentru viaţa bisericescă din Eparhia Caransebeşului un an deosebit prin conţinut şi consistenţă. În acest an comemorăm trei dintre cei mai de seamă Episcopi ai istoricei Eparhii a Caransebeşului, episcopii: Ioan Popasu (1865-1889) – 200 de ani de la naştere, Nicolae Popea (1889-1908) – 100 de ani de la trecerea la cele veşnice şi Iosif (Traian) Bădescu (1920-1933) – 150 de ani de la naştere şi 75 de ani de la trecerea la cele veşnice.


Cu acest prilej, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, la iniţiativa şi cu purtarea de grijă a Preasfinţitului Părinte Episcop Lucian al Caransebeşului s-au organizat o suită de manifestări, comemorative, dar şi festive deopotrivă.


În seara zilei de 3 mai, în prezenţa unui sobor arhieresc s-a oficiat slujbă de pomenire episcopilor Caransebeşului, în biserica necropolă episcopală “Naşterea Sf. Ioan Botezătorul”, recent renovată şi înfrumuseţată. Aici sunt înmormânaţi Episcopii: Ioan Popasu, Nicolae Popea, Emilian Birdaş şi arhiereul Filaret Musta. Mai apoi soborul format din 9 arhierei a participat la sfinţirea bustului episcopului Nicolae Popea, amplasat în piaţeta complexului eclesial “Sf. Mare Mucenic Gheorghe” din faţa vechii catedrale episcopale.


În dimineaţa zilei de 4 mai, la Duminica Tomii, hramul noii catedrale episcopale, s-a săvârşit Sf. Liturghie arhierească într-un sobor de 14 arhierei, având în frunte pe Înalt Preasfinţitul Părinte Arhiepiscop Teodosie al Tomisului, care a ţinut şi cuvântul de învăţătură, constituindu-se prin acest eveniment şi o zi istorică prin faptul că niciodată în Eparhia Caransebeşului nu s-a mai slujit o Sf. Liturghie cu 14 arhierei. Mai apoi a luat cuvântul Preasfinţitul Părinte Episcop Lucian, care în calitate de chiriarh a mulţumit tuturor ierarhilor, invitaţilor şi credincioşilor care în număr mare au luat parte la Sf. Liturghie. Totodată Preasfinţia Sa a transmis cuvântul de binecuvântare al Înalt Preasfinţitului Părinte Mitropolit Nicolae al Banatului care din binecuvântate pricini nu a putut participa la acest praznic. Întâistătătorul Eparhiei Caransebeşului a mulţumit deopotrivă Preafericitului Părinte Patriarh, pentru tot sprijinul şi dragostea părintească pe care a arătat-o şi o arată faţă de Eparhia Caransebeşului, purtând de grijă cu înţelepciunea-i patriarhală atât în rugăciune cât şi în fapt pe Ciriarh, preoţi şi credincioşi.


În încheiere Preasfinţitul Părinte Ciprian Câmpineanu, episcop-vicar patriarhal a dat citire cuvântului de binecuvântare al Patriarhului României prin care adus şi Preafericirea Sa omagii Ierarhilor vrednici ai Caransebeşului ce se pomenesc în acest an, precum şi cuvinte de apreciere, preoţilor şi credincioşilor din Eparhie, care au organizat aceste frumoase manifestări..


Finalul a coincis cu deschiderea tradiţională a rugii bănăţene de către formaţii de tineri îmbrăcaţi în straie populare, veniţi din toate zonele Banatului Montan, care au încântat pe toţi cei prezenţi prin arătarea bogăţiei tradiţionale româneşti din acest colţ de ţară. Manifestările de la Caransebeş continuă toată săptămâna aceasta denumită foarte sugestiv ”Săptămâna credinţei şi culturii în Caransebeş”, printr-o suită de manifestări la care sunt invitaţi toţi creştinii.

Autor: Arhid Casian Ruşeţ • Data: 4 mai 2008 • Vizualizări: 1167