„Crăciunul pentru fiecare suflet” la Caransebeş

„Crăciunul pentru fiecare suflet” la Caransebeş
În sala festivă a Episcopiei Caransebeşului a avut loc concertul de colinde „Crăciunul pentru fiecare suflet”, în prezenţa Preasfinţitului Părinte Episcop Lucian.
La iniţiativa sectorului ccultural al Episcopiei Caransebeşului, cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Episcop Lucian, Centrul Eparhial oferă credincioşilor din judeţul Caraş-Severin concerte cu colinde de Crăciun. Colindele prezentate în acest concert sunt pentru gustul tuturor credincioşilor, împărţinudu-se în trei momente: colinde tradiţionale bizantine, colinde corale şi colinde vocal-instrumentale tradiţionale. Această iniţiativă are ca scop participarea la aceste manifestări a unui cerc cât mai larg de iubitori de colinde din toate categoriile.


Duminică 14 decembrie în sala festivă “Episcop Elie Miron Cristea” a Episcopiei Caransebeşului a avut loc prima reprezentaţie a concertului amintit în prezenţa Întâistătătorului Eparhiei şi a unui număr impresionant de credincioşi din Caransebeş.


Prezentatorul spectacolului, Diac. Prof. Vicenţiu Românu amintea că prin colindă se mărturiseşte adevărul că înomenirea Fiului reprezintă punctual de cotitură al istoriei care, prin cuvântul “astăzi”, primeşte dimensiunea eshatologică a veşniciei.


În deschiderea concertului grupul psaltic “Katharsis” al Episcopiei Caransebeşului a îmbrăcat atmosfera tainică şi profund teologică a miresmei praznicului Crăciunului, prin inegalabilul melos bizantin, interpretând un frumos buchet de cântări psaltice la praznicul Naşterii Domnului.


În continuarea concertului corul Episcopiei Caransebeşului, format din preoţii catedralelor episcopale, dimpreună cu elevi şi studenţi ai şcolilor teologice din Caransebeş au interpretat o suită de colinde corale care au deschis sufletele celor prezenţi, căci cu scutecele credinţei fiind noi înfăşaţi, să-l înfăşăm şi pe Cel ce a venit să se nască, în noi să crească şi să ne mântuiască.


În încheierea acestui eveniment dăruitor de pace dumnezeiască, tinerii din grupul “Katharsis” împreunnă cu doamna profesoară Lucia Ghilea la pian şi cu doi studenţi la Conservatorul din Timuişoara şi Cluj, originari din Eparhia Caransebeşului, au oferit celor prezenţi un altfel de buchet de colinde interpretate instrumental, colinde care revelează geniul teologic şi simţul artistic al poporului roman. În final Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului a rostit cuvântul de binecuvântare


Concertul s-a bucurat de un mare success în rândul spectatorilor prezenţi, urmând a fi susţinut şi în alte localităţi, după următorul program:


Luni, 15 dec, ora 18.00: Noua catedrală episcopală din Arad.
Miercuri 17 dec, ora 18.00: Sala LIRA din Reşiţa
Vineri, 19 decembrie 2008, orele 18.00 - în sala mare a Palatului Cultural ,,Theodor Costescu" din Drobeta Turnu-Severin;


Şi la aceste reprezentaţii intrarea va fi liberă şi se vor bucura de prezenţa Preasfinţitului Părinte Episcop Lucian şi ai celorlalţi Chiriarhi Episcopi gazdă.


Autor: Secţia Culturală • Data: 14 decembrie 2008 • Vizualizări: 822