„Toată suflarea să laude pe Domnul!”

„Toată suflarea să laude pe Domnul!”
„Toată suflarea să laude pe Domnul!”a fost deviza sub care s-a desfăşurat duminică, 29 martie 2009, în Biserica Ortodoxă Română din Toracu Mare- Serbia, prima Reuniune a Corurilor Bisericeşti din Voivodina.
„Toată suflarea să laude pe Domnul!”

Aceasta a fost deviza sub care s-a desfăşurat duminică, 29 martie 2009, în Biserica Ortodoxă Română din Toracu Mare- Serbia, prima Reuniune a Corurilor Bisericeşti din Voivodina.


Pentru succesul acestui act de cultură, dar şi de credinţă strămoşească, şi-au dat concursul Parohia din Toracu Mare, unde este paroh părintele protopop Petru Drăghicescu, Institutul de Cultură al Românilor din Voivodina, al cărui conducător este D-l. Costa Roşu şi bineînţeles Consiliul Naţional al Minorităţii Române din aceasta provincie a Republicii Serbia, consiliu ce îl are ca preşedinte pe D-l. Ministru Daniel Petrovici.


Au participat 10 coruri bisericeşti din Voivodina şi două coruri invitate din România, totul sub patronajul PS. Daniil, Episcop-Locţiitor al Episcopiei Dacia Felix şi în prezenţa PS. Siluan, Episcopul Românilor din Ungaria şi a PS. Paisie Lugojanul, Episcop –vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei.


În baza relaţiilor vechi, de bună-frăţietate, aprobate de Preasfinţitul Părinte Lucian al Caransebeşului şi cu binecuvântarea arhiereului nostru, grupul coral „Strana Strămoşească”, al parohiei „Sf. Apostoli Petru şi Pavel, Govandari” din Reşiţa, s-a deplasat la Toracu Mare, pentru a se face şi cu această ocazie mesagerul iubirii frăţeşti, manifestată de Episcopia noastră faţă de fraţii ortodocşi români de peste frontiere.


În cuvântul rostit cu aceast prilej, preotul Petru Berbentia, conducătorul grupului, a reiterat ideea că dintru începuturi românii ortodocşi din Banatul Sârbesc au fost sub purtarea de grijă părintească a Episcopiei de Caransebeş şi din acest punct de vedere prezenţa tinerilor reşiţeni este firească, iar deschiderea manifestată de Episcopia Caransebeşului prin Preasfinţitul Părinte Lucian este benefică şi ziditoare.


Deşi a fost o zi lungă şi obositoare, credem că bucuria împreună-slujirii la Sfânta Liturghie arhierească, precum şi prestaţia grupului reşiţean la concertul coral, a meritat orice efort.


Dumnezeu să ne ajute, pentru a continua această muncă în sprijinul fraţilor noştri români!Autor: Pr. Petru Berbentia • Data: 30 martie 2009 • Vizualizări: 745