Agenda Culturală a Episcopiei Caransebeșului pe anul 2013

Manifestări dedicate Zilei Culturii Naționale și poetului Mihai Eminescu

Duminică, 13 ianuarie 2013, la orele prânzului, în biserica parohială cu hramul „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Câlnic, au fost organizate ample manifestări dedicate nașterii poetului nepereche Mihai Eminescu. La acestea au participat mulți admiratori ai creației eminesciene, ziua de 15 ianuarie marcând și Ziua Culturii Române. Expoziția de carte amenajată cu ocazia acestei zile, aflată la a III-a ediție, au evidențiat impresionanta operă eminesciană. Au fost prezentate atât cărți cu opera poetului, cât și lucrări de exegeză despre creația acestuia, recital de poezie și poeme dedicate marelui artist român. S-a evocat personalitatea celui ce a fost poet, prozator, publicist și mare patriot de către importanți oameni de cultură locali precum Iacob Roman, Anton Georgescu, Vasile Ioniță și mulți alții.

În anul 2013, pentru a treia oară, România a sărbătorit la 15 ianuarie, Ziua Culturii Naționale, zi care a coincis și cu comemorarea poetului Mihai Eminescu, de la a cărui naștere s-au împlint 163 de ani. În cele trei orașe importante ale județului Caraș-Severin: Reșița, Caransebeș și Oravița, au fost organizate manifestări culturale dedicate acestei zile importante.

Etapa eparhială a concursului Dumitru Stăniloaie în Episcopia Caransebeșului

În Episcopia Caransebeșului s-a desfășurat, marți, 29 ianuarie 2013, etapa eparhială a Concursului Național „Părintele Dumitru Stăniloaie -110 ani de la naștere și 20 de ani de la trecerea la cele veșnice”. Cinci elevi de la Seminarul Teologic Liceal „Episcop Ioan Popasu” din Caransebeș și patru studenți de la Secția de Teologie Ortodoxă Didactică din Caransebeș – Facultatea de Teologie, Științe Sociale și ale Educației din cadrul Universității „Eftimie Murgu” din Reșița au susținut o proba scrisă. Pentru elevii seminariști tema concursului a fost „Viața și opera Părintelui Dumitru Stăniloaie”, iar pentru studenți „Unirea ipostatică și consecințele ei dogmatice în concepția teologică a Părintelui Dumitru Stăniloaie”. Examenul s-a desfășurat în incinta Seminarul Teologic „Episcop Ioan Popasu” din Caransebeș, în prezența unei comisii formată din profesori de la cele două instituții de învățământ teologic din Caransebeș. La nivel universitar, concursul a fost câștigat de teologul Nicolae Mustăcilă, student în anul III la Facultatea de Teologie, Științe Sociale și ale Educației, iar la nivel seminarial de elevul Cătălin Moisescu din clasa a IX-a. Câștigătorii etapei eparhiale au fost premiați de către Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, marți 30 ianuarie 2013, după oficierea Sf. Liturghii arhierești de la catedrala episcopală ”Învierea Domnului”, oficiată cu prilejul prăznuirii patronii învățământului teologic.

Sfinții Trei Ierahi prăznuiți în Episcopia Caransebeșului

Preasfințitul Lucian, Episcopul Caransebeșului, a participat la manifestările religios-culturale susținute de către cele două instituții de învățământ teologic din Eparhia Caransebeșului: Secția de Teologie Ortodoxă Didactică din Caransebeș a Facultății de Teologie, Științe Sociale și ale Educației din cadrul Universității „Eftimie Murgu” din Reșița și Seminarul Teologic Liceal „Episcop Ioan Popasu” din Caransebeș, cu prilejul cinstirii și pomenirii Sfinților Trei Ierarhi.

Astfel, în ajunul praznicului, cadrele didactice universitare și studenții Secției de Teologie Ortodoxă Didactică din Caransebeș au susținut, în incinta al universității reșițene, un program artistic. În debutul manifestărilor, s-a prezentat un documentar video privitor la cinstirea Sfinților Trei Ierarhi. Mai apoi, părintele arhidiacon asist. drd. Vicențiu Românu a prezentat o dizertație cu privire la tema propusă, în special cu privire la teologia Sfintei Cruci în viziunea marilor ierarhi. Lucrarea a fost intercalată cu lecturi din operele sfinților, pregătite de studenții teologi. În încheiere, corul Facultății de Teologie, condus de către Pr. Prof. Gheorghe Tistu a susținut un recital de cântări liturgice duhovnicești, din cadrul slujbei de prăznuire a Sfinților Trei Ierarhi.

La Sărbătoarea Sfinților Trei Ierarhi, chiriarhul locului, Presfințitul Lucian, a oficiat, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, Sfânta Liturghie la Catedrala episcopală cu hramurile „Învierea Domnului” și „Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul” din Caransebeș. La slujbă au participat elevi și studenți ai celor două instituții de învățământ teologic din Caransebeș, precum și un număr însemnat de credincioși. În cadrul Sfintei Liturghi, pr. prof. dr. Nichifor Tănase și pr. prof. Isac Rusalin au fost hirotesiți iconomi stavrofori. La final, ierarhul a premiat cu diplome și cărți elevii și studenții participanți la etapa eparhială a Concursului Național „Părintele Dumitru Stăniloaie – 110 de la naștere și 20 de ani de la trecerea la cele veșnice”.

La orele după-amiezii, și Seminarul Teologic Liceal „Episcop Ioan Popasu” din Caransebeș a organizat un program artistic închinat Sfinților Trei Ierarhi. Acesta a avut loc în sala de festivități „Episcop Elie Miron Cristea” a Episcopiei Caransebeșului, și s-a bucurat de prezența cadrelor didactice, a elevilor, a preoților din municipiul Caransebeș, precum și a unui însemnat număr de credincioși. Elevii seminariști, coordonați de părinții profesori, care au urcat pe scenă au interpretat un buchet de cântări psaltice și corale. De asemenea, părintele prof. Vicențiu Românu a prezentat o dizertație cu privire la viața și activitatea marilor ierarhi și dascăli ai Bisericii noastre.

Lansare de carte în Episcopia Caransebeșului

Marți, 12 martie 2013, în sala de festivități „Episcop Elie Miron Cristea” a Episcopiei Caransebeșului, a avut loc lansarea cărții „Sărbători eterne și datini la români”, autorul acesteia fiind dl. prof. Vasile Pistolea. Cartea a apărut la Editura Episcopiei Caransebeșului și a ajuns la ediția a II-a. Evenimentul s-a bucurat de prezența Preasfințitului Lucian, Episcopul Caransebeșului, a elevilor și studenților teologi din municipiul Caransebeș, însoțiți de cadrele didactice, a preoților din Caransebeș, precum și a numeroși credincioși din localitate interesați de sărbătorile creștine și frumoasele tradiții și obiceiuri ale poporului român cu prilejul acestora.

Expoziție de fotografie la Caransebeș

Sala de festivități „Episcop Elie Miron Cristea” a Episcopiei Caransebeșului, o expoziție itinerantă de fotografie dedicată Revoluției Române din anul 1989. Vernisajul expoziției a avut loc joi, 28 martie, la orele după-amiezii, iar cu acest prilej cei prezenți au vizionat și două filme dedicate evenimentelor din anul 1989 de la Timișoara. Filmele, intitulate sugestiv, „Noi nu murim” și „Operațiunea Trandafirul”, au fost apreciate de cei prezenți.

Expoziția de fotografie a fost realizată de către Asociația Memorialul Revoluției 16-22 decembrie 1989 din Timișoara și este finanțată de către Consiliul Județean Timiș. Expoziția a fost prezentată în numeroase orașe din țară și străinătate, bucurându-se de aprecierea publicului. La eveniment au participat elevi și studenți teologi din Caransebeș, preoți, profesori, precum și pasionați de istorie.

Film documentar închinat Revoluției la Caransebeș

Marți, 23 aprilie, a avut loc în sala de festivități „Episcop Elie Miron Cristea” a Episcopiei Caransebeșului prezentarea filmului documentar „Miracol” dedicat monumentelor închinate Revoluției Române din decembrie 1989 de la Timișoara. Filmul a fost realizat de Asociația Memorialul Revoluției 16-22 decemebrie 1989 din Timișoara.

La eveniment a participat Preasfințitul Lucian, Episcopul Caransebeșului, Traian Orban președintele Asociației Memorialul Revoluției 16-22 decemebrie 1989 din Timișoara, preoți, elevi seminariști și studenți teologi și numeroși credincioși.

Concerte prepascale tradiționale în Episcopia Caransebeșului

Joi, 25 aprilie 2013, sala de festivități „Episcop Elie Miron Cristea” a Episcopiei Caransebeșului a fost gazda unui concert prepascal intitulat „Crucii Tale ne închinăm, Hristoase”. Aceeași manifestare culturală a fost organizată de către Episcopia Caransebeșului și miercuri, 24 aprilie a.c., în sala „Lira” a Liceului de Artă „Sabin Păuța” din Reșița.

Concertul a fost susținut de Corul preoților Episcopiei Caransebeșului, condus de pr. Laurențiu Iacob, Corul Secției de Teologie Ortodoxă din Caransebeș, dirijat de pr. prof. Gheorghe Tistu și de către grupul psaltic „Katharsis” al Episcopiei Caransebeșului, condus de Alin Buliga. Formațiile care au urcat pe scenă au interpretat piese corale și psaltice specifice perioadei Postului Mare. De asemenea, au fost prezentate în premieră, de către Corul preoților Episcopiei Caransebeșului, stihiri din Paraclisul „Sfinților Împărați Constantin și Elena” tradus din greacă de pr. Laurențiu Iacob, aranjament muzical realizat de pr. prof. Gheorghe Tistu. Evenimnetul s-a bucurat de prezența Preasfințitului Lucian, Episcopul Caransebeșului, a autorităților locale, a preoților din localitate, a elevilor seminariști și studenților teologi, precum și a unui număr mare de credincioși.

Premii pentru tinerii merituoși

Sâmbătă, 1 iunie, a avut loc în sala de festivități „Episcop Elie Miron Cristea” a Centrului Eparhial din Caransebeș festivitatea de premiere a elevilor ce au obținut rezultate bune la olimpiada de religie, faza județeană și faza națională. Astfel, 25 de elevi au primit partea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului daruri constând în cărți și bani. La eveniment au participat alături de elevi și profesorii de religie care i-au îndrumat.

Tineri reșițeni la Loreto – Italia

Elevii Colegiului Național ,,Traian Lalescu” din Reșița au ajuns la cea de-a cincea ediție a taberei ecumenice ,,Da EurHope a EurHome” ce va avea loc în Centrul Giovanni Paolo II din Italia. Având binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, în parteneriat si cu sprijinul Consiliului Local Reșița, Protopopiatului Ortodox Reșița, Asociației de Părinți a Colegiului Național ,,Traian Lalescu”, prin purtarea de grijă a conducerii școlii, elevii se vor afla în perioada 9-16 august 2013 în Loreto alături de alți tineri de confesiuni diferite din Italia, Suedia, Danemarca, Marea Britanie și România.

Oaspete de seamă în Episcopia Caransebeșului. Vizita Înalpreasfințitului Părinte Ierotheos Vlahos Mitropolit de Nafpaktos și Sfântul Vlasie

Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel și la invitația Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, Înalpreasfințitul Părinte Ierotheos Vlahos Mitropolit de Nafpaktos și Sfântul Vlasie a vizitat Episcopia Caransebeșului.

Sâmbătă, 8 iunie, ÎPS Ierotheos a vizitat Mănăstirea Vasiova, iar duminică, 9 iunie, s-a aflat în mijlocul obștii monahale de la Mănăstirea Nera. Cu aceste prilej, ierarhul a săvârșit, înconjurat de un impresionant sobor de preoți și diaconi, Sfânta Liturghie în biserica mănăstirii cu hramul „Sfânta Cuvioasa Parascheva”. După slujbă înaltul oaspete a vizitat șantierul Clinicii Nera, prima clinică de recuperare oncologică din România.

În cursul serii, ierarhul elen a poposit în municipiul Caransebeș unde a vizitat Catedrala episcopală cu hramurile „Învierea Domnului” și „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” din localitate, precum și Centrul eparhial, după care s-a întâlnit cu Preasfințitul Lucian, Episcopul Caransebeșului. În încheierea vizitei în Eparhia Caransebeșului, cei doi ierarhi au vizitat Mănăstirea Teiuș de lângă Caransebeș, unde au fost întâmpinați de numeroși credincioși.

Vizita ÎPS Ierotheos Vlahos în Episcopia Caransebeșului se înscrie în contextul participării la simpozionul internațional „Valențe terapeutice ale spiritualității ortodoxe și direcții principale în dezvoltarea psihologiei contemporane” desfășurat în Aula Magna a Universități de Vest din Timișoara. Simpozionul a fost organizat de Arhiepiscopia Timișoarei, Episcopia Caransebeșului, Consiliul Județean Timiș, Fundația Teofania și Mănăstirea Nera.

Centenarul Catedralei episcopale românești din Vârșeț

La praznicul „Înălțării Domnului”, Catedrala episcopală cu hramul „Înălțarea Domnului” din Vârșeț, Serbia, și-a sărbătorit hramul. Sfânta Liturghie a fost oficiată, cu binecuvântarea Preasfințitului Daniil, Episcopul locțiitor al Daciei Felix, de către Preasfințitul Lucian, Episcopul Caransebeșului, înconjurat de un impresionant sobor de preoți și diaconi.

Ierarhul cărășean s-a aflat în mijlocul credincioșilor vechii comunității românești ortodoxe din Serbia cu prilejul împlinirii celor 100 de ani de la târnosirea catedralei episcopale de către primul patriarh al României, Miron Cristea, la vremea respectivă fiind episcop al Caransebeșului.

După oficierea Sfintei Liturghii, într-un cadru festiv, a fost descoperit bustul patriarhului Miron Cristea alături de plăcile comemorative ale protopopului Traian Oprea, ctitorul catedralei, precum și a compozitorului Ion Vidu. Lucrările artistice au fost finanțate de către Consiliul Județean Caraș-Severin.

Sărbătoarea Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul în Banatul Montan

În ajunul sărbătorii Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul, Preasfințitul Lucian, Episcopul Caransebeșului, s-a aflat în mijlocul obștii monahale a Schitului Semenic, precum și a Mănăstirii Vasiova.

Pe Muntele Semenic ierarhul a săvârșit sfințirea cea mică a apei și apoi a sfințit o troiță. Aceasta se află în apropierea izvorului numit „Scăldătorea vulturilor”, loc sfânt cu ape tămăduitoare în care se organizau pelerinaje. Troița a fost ridicată pe locul unei vechi bisericuțe de lemn care a ars. La orele serii, potrivit tradiției, Preasfințitul Lucian, a fost prezent în mijlocul obștii monahale a Mănăstirii„Sfântul Ilie de la Izvor” Vasiova. Chiriarhul a oficiat, în paraclisul de vară al așezământului monahal, slujba Vecerniei cu Litie. La slujbă au participat autorități centrale și locale, precum și un număr impresionant de credincioși.

La sărbătoarea Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul, Catedrala episcopală din Caransebeș și-a cinstit ocrotitorul. Sărbătoarea a debutat cu o procesiune de la Centrul Eparhial la catedrala episcopală, iar apoi Preasfințitul Lucian, Episcopul Caransebeșului, înconjurat de un numeros sobor de preoți și diaconi, a săvârșit Sfânta Liturghie.

Etapa eparhială a concursului „Lăudați pe Domnul” la Caransebeș

Joi, 19 septembrie, în Catedrala episcopală cu hramurile „Învierea Domnului” și „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” din Caransebeș, s-a desfășurat etapa eparhială a concursului național de muzică bisericească „Lăudați pe Domnul”. La concurs s-au înscris trei formații corale din județul Caraș-Severin, iar locul I a fost obținut de Corul „Gheorghe Dobreanu” al bisericii cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, catedrala istorică din Caransebeș, condus de prof. Mariana Ponețchi.

Simpozionul Iubirea creștină la a treia ediție

În perioada 11-13 octombrie, peste 80 de elevi ai Colegiului Național „Traian Lalescu” dinReșița au participat la cea de-a treia ediție a simpozionului cu tema „Iubirea creștină”. Pe parcursul celor trei zile de simpozion, elevii au participat la discuții pe grupuri, rugăciuni și jocuri. De asemenea, tinerii au luat parte la o video-conferință oficiată de preotul romano-catolic Giorgio Paolini.

Ziua Armatei sărbătorită la Caransebeș

Vineri, 25 octombrie, la orele prânzului, în Parcul Dragalina, din centrul civic al orașului Caransebeș, a fost sărbătorită Ziua Armatei Române. La manifestare a fost prezent Preasfințitului Lucian, Episcopul Caransebeșului, autorități centrale, județene și locale cadre militare active și în rezervă.

Lansarea cărții monografice închinată muzicianului Vasile Ijac

Miercuri, 13 noiembrie, la orele după-amiezii, sala de festivități „Episcop Elie Miron Cristea”, a Episcopiei Caransebeșului, a găzduit comemorarea compozitorului Vasile Ijac prin lansarea de carte a prof. dr. Constantin Tufan Stan. Vasile Ijac, compozitor, dirijor, profesor și critic muzical a trăit între anii 1899-1976 și a terminat studii de compoziție și orchestrație la Schola Cantorum din Paris cu Vincent d’Indy, el fiind singurul bănățean care a absolvit acest Institut parizian. Este unicul compozitor bănățean al primei jumătăți a secolului XX care a scris V simfonii. În 1937 George Enescu i-a acordat Mențiunea I de compoziție.

Simpozion Biblic la Caransebeș

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, Departamentul de Teologie Ortodoxă Didactică din Caransebeș, din cadrul Universității „Eftimie Murgu”, din Reșița, a organizat Simpozionul național „Sfânta Scriptură, izvor al cunoașterii și vieții creștine”. Simpozionul este prilejuit anul acesta și de împlinirea a 50 de ani de la începutul activității didactice a părintelui profesor dr. Dumitru Abrudan la Seminarul teologic din Caransebeș.

Simpozionul s-a desfășurat în două sesiuni, prezentâdu-se în prima sesiune referate cu teme ale Vechiului Testament, iar în cea de-a doua sesiune referate cu teme ale Noului Testament. Referatele au fost expuse de profesori universitari ai Facultăților de teologie din București, Iași, Alba Iulia, Arad și Caransebeș. La Simpozion au participat cadre didactice, studenți de la licență și master.

Ziua de 1 decembrie sărbătorită la Caransebeș

Manifestările de Ziua Națională a României, la Caransebeș, au fost sărbătorite în vecinătatea Catedralei Episcopale, în fața crucii monument, din centrul civic, ridicată în anul 1810, în memoria eroilor bănățeni din toate timpurile.

Evaluarea învățământului teologic din Mitropolia Banatului

Miercuri, 4 decembrie, în sala de festivități „Episcop Elie Miron Cristea” a Centrului Eparhial din Caransebeș a avut loc întrunirea comisiei de evaluare a învățământului teologic din Mitropolia Banatului. Întrunirea a fost prezidată de Preasfințitul Lucian, Episcopul Caransebeșului și au participat consilierii culturali, părinții decani sau șefi de departamente ale facultăților de teologie și părinții directori ale seminariilor teologice din cele 3 eparhii componente ale Mitropoliei Banatului, Arhiepiscopia Timișoarei, Arhiepiscopia Aradului și Episcopia Caransebeșului.

Ordinea de zi a cuprins stabilirea criteriilor și a calendarului desfășurării procesului de evaluare. Următoarea întâlnire pentru evaluarea școlilor teologice, va avea loc la data de 18 februarie 2014, urmând ca până la 1 martie 2014, comisia să prezinte un raport de evaluare sinodului mitropolitan, în vederea adoptării măsurilor ce se impun.

Moaștele Sfinților Împărați în Episcopia Caransebeșului

Vineri, 6 decembrie, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, o delegație condusă de Preasfințitul Părinte Varsanufie Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a adus racla cu moaștele Sfinților Împărați Constantin și Elena de la Catedrala patriarhală din București. Moaștele au fost întâmpinate la Centrul eparhial din Caransebeș, de Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului și au fost purtate în procesiune până la Catedrala episcopală cu hramurile „Învierea Domnului” și „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul”. Sâmbătă, 7 decembrie, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, înconjurat de un numeros sobor de preoți și diaconi a săvârșit Sfânta Liturghie la catedrala episcopală cu hramurile „Învierea Domnului” și „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” din Caransebeș. Pe tot parcursul slujbei credincioșii caransebeșeni, dar și cei veniți din alte localități s-au închinat la sfintele moaște a Sfinților Împărați Constantin și Elena și a Sfinților Iosif cel nou de la Partoș și Andrei Șaguna. La slujbă au participat elevi seminariști, studenți teologi și un număr însemnat de credincioși. Procesiune cu Sfintele moaște a continuat și în zilele următoare în orașele Bocșa, Anina și Reșița.

Spectacolele oferite de Episcopia Caransebeșului cu ocazia sărbătorii Nașterii Domnului

Duminică, 15 decembrie, sala de festivități „Episcop Elie Miron Cristea” a Centrului eparhial a găzduit spectacolul tradițional „Viflaimul” în cinstea marelui eveniment dumnezeiesc al Nașterii Domnului, oferit de elevii Seminarului Teologic „Episcop Ioan Popasu”, sub îndrumarea părinților profesori. Evenimentul s-a bucurat de prezența Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului precum și a unei impresionante audiențe. Același spectacol a avut loc și în Reșița, marți, 17 decembrie 2013.

Joi 19 decembrie 2013, la sala Palatului Cultural din Reșița a avut loc și spectacolul Hristos se naște măriți-L. Manifestarea a fost susținută de Corul Episcopiei Caransebeșului, Corul Secției de Teologie din Caransebeș și Corul Catedralei Învierea Domnului din Caransebeș.

Duminică, 22 decembrie, în Catedrala Învierea Domnului din Caransebeș a avut loc manifestarea tradițională intitulată Alaiul Colindătorilor. Au participat la această manifestare 16 formații și grupuri de colindători din eparhie.

Luni, 23 decembrie, Catedrala Învierea Domnului din Caransebeș a avut loc un concert al Filarmonicii Banatul din Timișoara și a fost adusă credincioșilor din Caransebeș Lumina de la Betlelem.

Data: 27 ianuarie 2016 • Vizualizari: 415