Concert prepascal în satul Vermeș

15 April 2019 Off By Pavel Canea
Concert prepascal în satul Vermeș

Concertele prepascale ale Episcopiei Caransebeșului, din acest an închinat satului românesc, s-au desfășurat în parohii rurale din cadrul Eparhiei Banatului Montan. Una dintre aceste manifestări cultural-spirituale a fost organizată în satul Vermeș duminică, 14 aprilie.  La eveniment a fost prezent și Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului care a remarcat faptul că prin aceste acțiuni se încearcă o intensificare a misiunii și a pastorației în satul românesc.

Sala Căminului Cultural din Vermeș a fost neîncăpătoare de credincioșii care au venit să se bucure duhovnicește de pricesnele specifice perioadei de pregătire pentru praznicul luminos al Învierii, interpretate de Corul reunit al catedralelor din Reșița, Corul preoților din Protopopiatul Reșița și Grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului.

„Ne bucurăm că în acest sat de munte am fost primiți cu bucurie de autoritățile locale, de credincioși și de copiii și tinerii care au venit îmbrăcați în costume populare. Corurile care ne-au încântat au adus în inimile noastre rugăciunea intensă care se cuvine s-o săvârșim cu toții în această perioadă a Postului Mare în fața Crucii lui Hristos, la umbra Crucii Sale, asumându-ne și noi cu responsabilitate crucea vieții și împlinind cuvântul Mântuitorului «cel ce vrea să vină după Mine, să se lepede de sine, să-și ia crucea sa și să-Mi urmeze Mie»”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian.

„Credem că aceste manifestări spiritual-culturale vor dinamiza viața bisericească și credem că preoții, învățătorii și primarii gospodari vor relansa și vor reînvia satul românesc. Avem nevoie de colaborare și conlucrare între Biserică, Școală și autoritățile locale, de aceea Îl rugăm pe Dumnezeu să-i binecuvinteze pe toți cei care iubesc satul românesc și iubesc viața spirituală care gravitează în jurul bisericii strămoșești”, a mai spus Părintele Episcop.

Primul concert prepascal „La umbra Crucii Tale” a avut loc dumineca trecută în satul Teregova, unde la fel ca și în localitatea Vermeș a întărit comunitatea din punct de vedere duhovnicesc pentru a putea parcurge în continuare perioada de urcuș spre Înviere. „Ne bucurăm foarte mult că în toate comunitățile pe care le vizităm cu prilejul activităților cultural-spirituale găsim oameni dornici de a fi părtași la acțiunile noastre. Găsim comunități rurale care încă sunt dinamice și demonstrează că satul românesc mai are multe de spus în ceea ce înseamnă cultura și spiritualitatea poporului român”, a afirmat la final părintele arhimandrit Casian Rușeț, consilier cultural al Episcopiei Caransebeșului.