Preasfințitul Lucian la Mănăstirea Brebu –„Să ne asumăm crucea și să ducem o viață autentică în Hristos până la suflarea noastră cea mai de pe urmă”

15 April 2019 Off By Pavel Canea
Preasfințitul Lucian la Mănăstirea Brebu –„Să ne asumăm crucea și să ducem o viață autentică în Hristos până la suflarea noastră cea mai de pe urmă”

În a cincea duminică din Postul Mare Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a fost în mijlocul obștii monahale și a credincioșilor Mănăstirii Brebu din județul Caraș-Severin. Cu această ocazie Părintele Episcop a sfințit o troiță, după care a săvârșit Sfânta Liturghie alături de un sobor de preoți și diaconi în altarul de vară al așezământului monahal. Au venit credincioși din apropiere, dar și pelerini din zone mai îndepărtate, s-au rugat împreună cu Părintele Episcop și au ascultat un cuvânt de învățătură despre cuvioasa Maria Egipteanca, pomenită în această zi. Preasfințitul Lucian le-a vorbit credincioșilor și despre pericopa evanghelică rostită în duminica a cincea din post.

„Mulțumim părintelui duhovnic Atanasie, maicii starețe Magdalena și cuvioaselor maicii de aici care ne-au primit cu multă bucurie și ne-au așteptat ca în acest post al Paștelui să binecuvântăm și Mănăstirea Brebu și să slujim aici o Dumnezeiască Liturghie. Ne-am bucurat de o atmosferă liniștită pentru că Dumnezeu a rânduit să nu mai plouă și credincioșii să rămână în liniște în jurul acestui altar de vară la Sfânta Liturghie”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian.

Ierarhul a mai spus că trebuie „să încercăm cu toții ca înainte de Paști cu două săptămâni să-I urmăm Mântuitorului și să-L iubim cu toată ființa, căci dacă iubim mult, mult ni se iartă. Să avem o dragoste profundă, o iubire intensă față de Domnul care S-a jertfit din iubire pentru noi și pentru a noastră mântuire și niciodată să nu-L părăsim, ci să ne asumăm crucea și să ducem o viață autentică în Hristos până la suflarea noastră cea mai de pe urmă”.

La Sfânta Liturghie a participat și părintele Damaschin de la Mănăstirea Grigoriu din Muntele Athos, care se află în aceste zile în Episcopia Caransebeșului pentru a susține câteva conferințe. Părintele care este și misionar în Africa a rostit un cuvânt de învățătură la final.

Mănăstirea Brebu cu hramul „Acoperământul Maicii Domnului” a luat fiinţă în anul 1997 din iniţiativa primarului comunei Brebu, domnul Ioan Păcurariu, a credincioşilor din satele învecinate şi a familiei Toma Iţariu, care a donat terenul necesar construirii unei aşezări monahale, în locul numit Valea Popii, între localităţile Brebu şi Soceni. În 15 noiembrie 1997, în şedinţa Consiliului Eparhial al Episcopiei Caransebeşului, s-a aprobat construirea acestui aşezământ ca schit de măicuţe.