Pelerinaj pe Muntele Mic la Centenarul Bănățean

11 September 2019 Off By Herea Darius
Pelerinaj pe Muntele Mic la Centenarul Bănățean

Stațiunea Muntele Mic va deveni sâmbătă, 14 septembrie, loc de pelerinaj duhovnicesc și bucurie sfântă, ca în fiecare an la praznicul Înălțării Sfintei Cruci. Manifestările religioase vor debuta cu întâmpinarea ierarhilor la troița de la intrarea în stațiune de unde, începând cu ora 8,45, se va porni în pelerinaj până la Crucea-monument, construită spre cinstirea memoriei eroilor bănățeni căzuți în luptă pentru făurirea idealului poporului român, și anume Unirea.

Începând cu ora 9,30, se va săvârși, la baza Crucii, Sfânta Liturghie arhierească, oficiată de un mare sobor de arhierei, preoți și diaconi. După Sfânta Liturghie, la ora 12,30, se va săvârși o slujbă de pomenire a eroilor, după care se vor depune coroane și va avea loc ceremonialul militar, oferit de către Brigada 18 Cercetare Supraveghere „Decebal”, marcând astfel Centenarul Bănățean – 100 de ani de la intrarea administației românești în Banat.

Cu prilejul acestui eveniment, credincioșii prezenți se vor putea închina la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Neamț,  și la moaștele Sfântului Simeon Stâlpnicul de pe Muntele Minunat.

Aceasta icoană a Maicii Domnului este o copie a icoanei Trihirussa („cea cu trei mâini”) de la Mănăstirea Hilandar din Sfântul Munte Athos. Zugrăvirea celei de-a treia mâini este legată de o minune petrecută în viaţa Sfântului Ioan Damaschin, care a trăit în secolul al VIII-lea. Acesta a fost pedepsit de împăratul Leon Isaurul prin tăierea mâinii, deoarece era cunoscut ca un apărător al Sfintelor Icoane. Sfântul Ioan a luat mâna sa tăiată şi a mers în faţa acestei icoane cerând să îl vindece, iar Maica Domnului a vindecat mâna Sfântului. Drept mulţumire şi recunoştință, Sfântul Ioan a adăugat la icoana Maicii Domnului, în partea de jos, o mână de argint.

Copia sfintei icoane de la Neamţ fost adusă în ţară de Sfântul Cuvios Paisie de la Neamţ, stareţ al Mănăstirii Neamț între anii 1779-1794. Pe icoană se află o inscripţie cu litere româneşti și chirilice: „Această sfântă icoană s-au zugrăvit din nou, afară de chipuri, în vremea prea cuviosului arhimandrit şi stareţ Chir Timotei. Anul 1866, mai 10 (de Agapie zugrav)”.

Icoana este purtată în procesiuni, iar în timp de secetă se spune că este aducătoare de ploaie şi făcătoare de minuni. Moaștele Sfântului Simeon Stâlpnicul de pe Muntele Minunat, mai exact cinstitul său cap, se păstrează tot la Mănăstirea Neamț.

Așadar, în ziua Înălțării Sfintei Cruci, simbolul creștin al jertfei depline și al mântuirii omeniri, credincioșii sunt invitați să pornească în pelerinajul duhovnicesc, pe cărări de munte, spre piscurile ce vor aduce sufletele la Crucea lui Hristos și la crucea purtată cu demnitate și curaj de către ostașii bănățeani care au plătit făurirea României Mari cu propria viață, precum Mântuitorul Hristos mântuirea oamenilor, semn că izbăvirea nu se obține fără sacrifiu.