De 14 ani în slujba Bisericii Eparhiei Banatului Montan

26 February 2020 Off By Pavel Canea
De 14 ani în slujba Bisericii Eparhiei Banatului Montan

Ziua de 26 februarie este una foarte importantă pentru istoria Episcopiei Caransebeșului, dar mai ales pentru Preasfințitul Părinte Episcop Lucian, întrucât în urmă cu 14 ani Preasfinția Sa și-a început activitatea de păstorire a sufletelor din Eparhia Banatului Montan. Din anul 2006 de când a fost instalat ca arhiereu al Episcopiei Caransebeșului și-a propus să fie aproape de oameni, atât prin prezență, cât și prin rugăciune, astfel că a zidit atât o biserică văzută, dar mai ales atenția și-a îndreptat-o spre zidirea bisericii din sufletele credincioșilor.

Această realitate se poate observa în primul rând prin frumoasa și complexa misiune pe care a avut-o în cei 14 ani prin vizitele pastorale. El a vizitat și a slujit în toate locașurile de cult ale eparhiei de mai multe ori, fiind alături de preoți și credincioși în momentele cele mai importante ale parohiilor. Dintre lucrările cele mai importante se cuvine a fi menționată înființarea celor 10 cercuri pastoral-misionare prin intermediul cărora în fiecare lună se desfășoară o bogată activitate, nu numai duhovnicească, ci și culturală, educațională și socială.

Vizitând o parohie de mai multe ori Preasfințitul Părinte Lucian a luat contact direct cu problemele cotidiene cu care se confruntă fiecare comunitate parohială. Toate acestea mărturisesc dragostea și aplecarea Părintelui Episcop Lucian față de Biserica lui Hristos și față de fiecare preot și credincios rânduit de Dumnezeu să facă parte din Episcopia Caransebeșului.

Pe de altă parte de când a fost instalat ca Episcop al Caransebeșului, Preasfințitul Lucian a acordat o deosebită atenție bisericilor monument istoric, dar și tuturor bisericilor în construcție. Dar, pe lângă toate acestea gândul Preasfinției sale a fost de a finaliza Catedrala Episcopală din centrul civic al municipiului, începută de înaintași. În doar 4 ani ea a putut fi târnosită, la data de 12 septembrie 2010, de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. Un alt obiectiv important a fost Centrul Eparhial, din nou o dorință împlinită, deoarece și această clădire foarte importantă, o parte din ea fiind și monument istoric, a fost reabilitată în totalitate.

Preasfințitul Părinte Lucian s-a născut la 9 septembrie 1970 în municipiul Arad. Între anii 1977-1987 a absolvit Școala Primară din Arad, iar între anii 1987-1992 urmează cursurile Seminarului Teologic Liceal „Episcop Ioan Popasu” din Caransebeș. În anul 1992 a susținut examenul de admitere la Facultatea de Teologie, secția Pastorală, din cadrul Universității „Aurel Vlaicu” din Arad, pe care a absolvit-o în anul 1996. Din anul 2001 s-a înscris la cursurile postuniversitare la Facultatea de Teologie din Oradea. Din anul 2009 până în 2012 a urmat cursuri de doctorat la Facultatea de Teologie a Universităţii din Craiova. Din anul 2013 este numit doctor în teologie după ce susține tema de cercetare „Relaţiile Bisericii Ortodoxe Române din Banat cu Biserica Ortodoxă Sârbă în a doua jumătate a secolului al XIX-lea”.

În timpul anilor de studii, Preasfințitul Lucian a ales viața monahală, intrând ca viețuitor, în anul 1990, la Mănăstirea Hodoș-Bodrog din județul Arad. Acesta a fost primul pas spre o viață dedicată lui Hristos.

În anul 1992 a fost hirotonit diacon, iar apoi preot la Mănăstirea Hodoș-Bodrog, unde rămâne până în anul 1994, când a fost transferat pe post de preot slujitor la Catedrala Mitropolitană din Timișoara. Șase ani mai târziu avea să fie numit Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, nu înainte de a fi stareț al Mănăstirii „Izvorul Miron” Românești din județul Timiș vreme de cinci ani.

Anul 2006 avea să fie anul în care Dumnezeu l-a adus pe Preasfințitul Lucian ca Episcop în orașul în care și-a început studiile teologice.  

La ceas aniversar, când se împlinesc 14 ani de misiune creştină sub oblăduirea duhovnicească şi administrativă a Preasfinţitului Părinte Episcop Lucian, preoţii şi credincioşii Episcopiei Caransebeşului sunt încredinţaţi de lucrarea frumoasă ce s-a împlinit în acest răstimp în istorica instituție bisericească superioară a Banatului Montan.

Întru mulţi şi fericiţi ani, Preasfinţite Părinte Episcop Lucian!