Sfințirea exteriorului Bisericii din Sasca Română

22 June 2020 Off By Pavel Canea
Sfințirea exteriorului Bisericii din Sasca Română

În Duminica a doua după Rusalii, a Sfinților Români, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a fost alături de comunitatea parohială din Sasca Română aflată în cuprinsul Protopopiatului Moldova Nouă. Părintele Episcop a mers în această parohie deoarece în ultima perioadă s-au efectuat lucrări la Biserica cu hramul „Nașterea Maicii Domnului”. Ierarhul a săvârșit slujba de sfințire pentru exteriorul sfântului locaș, după care, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi a oficiat Sfânta Liturghie.

„Avem aici o tradiție bisericească și spirituală frumoasă, nu în zadar la Sasca Română au fost dintotdeauna români ortodocși care și-au iubit biserica strămoșească și bineînțeles și-au iubit țara. I-am cinstit astăzi pe sfinții care au binecuvântat acest spațiu carpato-danubiano-pontic, de la Sfântul Apostol Andrei cel întâi chemat și până la sfinții cuvioși din secolul 20 și sfinții martiri și mărturisitori din închisorile comuniste. I-am rugat pe aceștia la Sfânta Liturghie să ne ocrotească pe mai departe țara noastră și pe toți românii”, a subliniat Preasfințitul Lucian.

Au participat numeroși credincioși la această sărbătoare importantă pentru comunitatea din Sasca Română. Preasfințitul Părinte Lucian l-a hirotesit sachelar pe părintele paroh Nicolae Udrescu, iar ctitorilor și binefăcătorilor le-a oferit Diploma de excelență „Episcop Iosif Traian Badescu”.

„Suntem chemați cu toții astăzi, prin glasul evangheliei care s-a citit în cadrul Sfintei Liturghii, la propovăduirea evangheliei și la apărarea și mărturisirea dreptei credințe. În aceste vremuri complicate trebuie și noi să fim mai activi din punct de vedere pastoral și să-i îndemnăm și pe credincioșii noștri să fie mărturisitori ai evangheliei lui Hristos în vremuri grele”, a mai spus Părintele Episcop Lucian.

Biserica cu hramul „Nașterea Maicii Domnului” din Sasca Română a fost construită în 1771, în stil baroc simplu, pe fundație din piatră, cu zidurile din piatră și cărămidă, cu bolta din lemn și acoperiș din lemn acoperit cu tablă. S-a ridicat în locul unei biserici mai vechi din lemn, de la care s-a păstrat chivotul.

Târnosirea bisericii a avut loc la 24 octombrie 2010, fiind săvârșită de Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului. 

Iconostasul este pictat pe piele de capră și fixat pe tâmpla de lemn în stil neobizantin, pe la 1758, de către un pictor sârb din Biserica Albă, fapt care conduce la ipoteza că biserica actuală este refăcută pe la 1771 și vechea tâmplă a fost mutată din biserica mai veche din lemn, în cea nouă.