Binecuvântarea lucrărilor de la biserica Parohiei Mehadica

3 August 2020 Off By Pavel Canea
Binecuvântarea lucrărilor de la biserica Parohiei Mehadica

Comunitatea din Parohia Mehadica, Protopopiatul Băile Herculane, a avut parte de o mare sărbătoare în prima duminică din Postul Adormirii Maicii Domnului, deoarece au fost încununate lucrările pe care credincioșii de aici le-au efectuat la biserica parohială. Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a mers în această duminică să se roage împreună cu părintele paroh și credincioșii din Mehadica și să le binecuvinteze exteriorul sfântului locaș, dar și o troiță ridicată pe dealul din partea de nord-est a localității, la ieșirea din comună.

De dimineață ierarhul a săvârșit slujba de sfințire a troiței, după care împreună cu cei prezenți a mers în procesiune până la sfânta biserică. Aici a binecuvântat exteriorul recent renovat și a săvârșit Sfânta Liturghie alături de un sobor de preoți și diaconi.

„Avem aici o biserică foarte frumoasă, îngrijită și frumos împodobită. Părintele paroh este foarte harnic și a știut să-i sensibilizeze de la început pe credincioșii din această comunitate și astăzi s-au văzut roadele. Noi am binecuvântat atât troița, cât și biserica, am săvârșit Dumnezeiasca Liturghie și ne-am bucurat să vedem foarte mulți credincioși participând la sfintele slujbe și împărtășindu-se cu Sfintele Taine. Credem și mărturisim că această comunitate harnică, darnică, dinamică și responsabilă din Mehadica va continua să facă pe mai departe lucruri importante în ogorul Domnului. Îi felicităm pe toți credincioșii acestei parohii căci au participat la înfrumusețarea și împodobirea sfântului locaș”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian.

Pentru rodnica activitate din cei 6 ani în această parohie, părintele paroh Marius Bujdoso a fost hirotesit sachelar de către Preasfințitul Lucian. De asemenea, ctitorilor troiței și tuturor credincioșilor ce s-au implicat la înfrumusețarea bisericii, Părintele Episcop le-a oferit Diploma de excelență „Episcop Iosif Traian Badescu”.

La sfintele slujbe au participat autorități locale, copii și tineri îmbrăcați în costume populare și mulți credincioși din parohie, dar și din satele învecinate. Răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului.

Parohia Mehadica este situată în partea de centru a judeţului Caraș-Severin pe versanții estici ai Muntelui Semenic și a avut o biserică veche de lemn ctitorită în anul 1748. Biserica actuală cu hramul „Nașterea Maicii Domnului” este construită în formă de navă, cu un singur turn, cu ziduri groase de 1 m. A fost zidită între anii 1769-1771, cu contribuția  credincioșilor. Sfințirea sfântului locaș s-a făcut în 1796 de către episcopul Vârșețului Iosif Ioanovici Șacabent.