Patru ierarhi au slujit la Catedrala Episcopală din Caransebeș

17 August 2020 Off By Pavel Canea
Patru ierarhi au slujit la Catedrala Episcopală din Caransebeș

La sărbătoarea Sfinților Martiri Brâncoveni Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a slujit Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” și „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” din Caransebeș, împreună cu trei ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române. Alături de Preasfinția Sa au fost Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei și Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Aradului.

Cei 4 ierarhi s-au rugat în cadrul Sfintei Liturghii pentru mama Preasfințitului Părinte Lucian, care cu un an în urmă, la praznicul Adormirii Maicii Domnului, a trecut la cele veșnice.

Cuvântul de învățătură a fost rostit de Preasfințitul Părinte Nicodim, care a ilustrat viața sfinților martiri Brâncoveni și importanța cinstirii lor, dar și modelul credinței lor. Fiind prima duminică după praznicul Adormirii Maicii Domnului, la final, Preasfințitul Părinte Emilian a citit mesajul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel cu ocazia duminicii migranților români.

În continuare ierarhii, alături de soborul de preoți și diaconi au săvârșit Slujba Parastasului pentru mama Preasfințitului Părinte Lucian.

„Suntem la un an de la trecerea la cele veșnice a mamei Preasfințitului Lucian și am venit pentru a ne ruga împreună lui Dumnezeu pentru iertarea păcatelor noastre și ajutorul în lucrarea pe care o săvârșim ca slujitori ai bisericii, dar și a ne ruga pentru sufletul părinților Preasfințitului Lucian. Ei au trecut la cele veșnice și au nevoie de rugăciunile noastre a celor ce am rămas pe pământ, ca Dumnezeu să le ierte tot ce au greșit cu voie și fără de voie”, a spus Preasfințitul Părinte Emilian.

Ierarhul a mai adăugat și faptul că „este normal ca noi slujitorii sfintelor altare să fim solidari cu cei aflați în suferință, cu cei care nu mai au părinți, cu cei singuri, cu bătrânii și cu cei care sunt bolnavi. Cu atât mai mult atunci când pleacă din mijlocul nostru un părinte, mama sau tata, resimțim nevoia ca dragostea celorlalți să compenseze, împreună cu rugăciunea, această lipsă care se produce în sufletul fiecăruia. Dumnezeu să-i ierte pe părinții Preasfințitului Lucian și să-i dea sănătate Preasfinției Sale pentru a-i pomeni și pentru a sluji biserica în continuare ca un părinte duhovnicesc și ca un frate a celor care îi păstorește”.  

La sfintele slujbe au participat mulți credincioși din municipiul Caransebeș. Răspunsurile liturgice au fost date de Corul Catedralei Episcopale și de grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului.   

Tot duminică, 16 august, Preasfințitul Părinte Lucian a mers la mormântul părinților ce se află la Mănăstirea Românești și împreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului și Preasfințitul Părinte Gurie s-au rugat și aici pentru ca Dumnezeu să le facă loc în Împărăția Sa.