Eroul bănățean, generalul Ioan Dragalina, a fost onorat post-mortem

23 September 2020 Off By Pavel Canea
Eroul bănățean, generalul Ioan Dragalina, a fost onorat post-mortem

Caransebeșeanului erou, generalului Ioan Dragalina, i-a fost acordat titlul de „Cetățean de Onoare Post-Mortem” marți, 22 septembrie. La 160 de ani de la naşterea sa, au fost organizate o serie de acțiuni pentru a readuce în atenția caransebeșenilor și nu numai, viața eroului bănățean Dragalina, care a luptat pentru apărarea țării și a neamului nostru.

Seria de evenimente intitulată „Generalul Ioan Dragalina, omul și eroul”, a fost organizată de Asociaţia Cadrelor Militare Femei în Rezervă și Retragere „Slt. Ecaterina Teodoroiu”, alături de Consiliul Județean Caraș-Severin, Primăria și Consiliul Local Caransebeș, Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță din municipiu, de Garnizoana Caransebeș și Cercul Militar, precum și de Casa de Cultură „George Suru”.

Pentru această zi au venit la Caransebeș și nepoata Generalului-erou Ioan Dragalina, Rodica Voiculescu, în vârstă de 88 de ani, stabilită în Suedia, strănepotul generalului, Vlad Voiculescu, și strănepotul eroului din Primul Război Mondial, cdor. conf. univ. dr. ing. Alexandru Dragalina.

Evenimentele au debutat cu o vizită la Casa memorială „Ioan Dragalina”, de pe Strada Ardealului, nr. 6, unde a fost depusă o coroană de flori. În continuare la Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță din Caransebeș, oaspeții au putut vizita o expoziţie cu o parte din colecția instituției, dedicată generalului, dar și documente și fotografii puse la dispoziţie de Serviciul Judeţean Caraş-Severin al Arhivelor Naționale și din colecția personală a regretatului col. Liviu Groza, îngrijită de Maria Gherguța, moştenitoarea de drept a bunurilor reputatului istoric caransebeşean col. Liviu Groza.

De la muzeu, delegaţia s-a deplasat la Primăria municipiului Caransebeş, unde, la sfârşitul şedinţei Consiliului Local, viceprimarul Marius Isac i-a înmânat Rodicăi Voiculescu, în cadru festiv, în Aula „1 Decembrie 1918”, diploma care conferă titlul de „Cetăţean de Onoare Post-Mortem” Generalului Ioan Dragalina.

La această manifestare a participat din partea Episcopiei Caransebeșului delegatul Preasfințitului Părinte Episcop Lucian, părintele arhimandrit Casian Rușeț, consilier cultural.

În încheiere, oaspeţii, precum şi oficialităţile locale şi judeţene au depus jerbe de flori la statuia Generalului Ioan Dragalina, din parcul care poartă numele Eroului de la Cerna şi Jiu.