Binecuvântare arhierească pentru Parohia Potoc

19 October 2020 Off By Pavel Canea
Binecuvântare arhierească pentru Parohia Potoc

Parohia Potoc din Protopopiatul Moldova Nouă se află într-o zonă turistică, lângă Cheile Nerei și de aceea credincioșii dimpreună cu părintele paroh au socotit de bine, atât pentru locuitorii din sat, dar și pentru turiștii care vin în zonă, să construiască un paraclis care să fie popas de liniște duhovnicească. De asemenea, au mai construit și două troițe, una la intrarea în localitate, iar cea de-a doua lângă paraclis.

În duminica a 20-a după Rusalii Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a fost în mijlocul credincioșilor din această localitate pentru a binecuvânta lucrările efectuate în ultima perioadă. Ierarhul a sfințit de dimineață cele două troițe, după care a binecuvântat și paraclisul cu hramul „Sfântul Iosif cel Nou de la Partoș”, sfânt locaș ce va fi mereu deschis pentru cei ce dorec să spună o rugăciune în mod particular și în același timp să se afle în Casa Domnului.

„Ne bucurăm că avem aici, prin străduința părintelui paroh și a credincioșilor, un mini complex eclesial, în sensul că, pe lângă frumoasa biserică de la Potoc și curtea generoasă, avlia bisericii, avem și un paraclis care se află la baza dealului pe care îl urcăm ca să venim la sfânta biserică și de asemenea, acest sat s-a împodobit cu alte două troițe. Așadar, avem aici o obște duhovnicească dinamică și activă, permanent dornică să împodobească Casa lui Dumnezeu și totodată să împodobească localitatea cu obiective religioase, astfel încât nu numai credincioșii de aici să se bucure, ci și toți turiștii care vizitează această zonă pitorească din Banatul de Munte”, a subliniat Preasfințitul Lucian.   

Alături de un sobor de preoți și diaconi Părintele Episcop a săvârșit în continuare Sfânta Liturghie în biserica parohială cu hramul „Înălțarea Domnului”. La sfintele slujbe au participat credincioși din localitate, autorități locale, precum și copii îmbrăcați în costume populare. Răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului.

Pentru toate eforturile depuse la ridicarea troițelor, a paraclisului, dar și pentru întreaga sa activitate, părintele paroh Iosif Aldescu a fost hirotesit iconom-stavrofor. De asemenea, ctitorilor paraclisului și a troițelor, dar și celor ce au fost alături de părintele paroh la toate lucrările realizate la sfânta biserică, Preasfințitul Părinte Lucian le-a oferit Diploma de excelență „Episcop Iosif Traian Badescu”.

Toponimic denumirea de Potoc s-ar trage din sârbescul potok (pârâu, apă repede).  Documentar, în anul 1367, moşia Potoc este amintită ca posesiunea regală Pathaky. Localitatea se află în zona Cheilor Nerei, în apropierea Cascadei Beușnița și a Lacului Ochiul Beiului. Biserica parohială  a fost ridicată în anul 1756 și reclădită între anii 1904-1906.