A fost sfințită biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” a Parohiei Globurău

30 November 2020 Off By Pavel Canea
A fost sfințită biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” a Parohiei Globurău

La biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Parohia Globurău, Protopopiatul Băile Herculane, s-au desfășurat ample lucrări în ultima perioadă. S-a lucrat la exteriorul acesteia, s-a schimbat învelitoarea din țiglă cu una din tablă și s-a placat sfânta masă cu marmură. Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a mers în duminica a 30-a după Rusalii pentru a binecuvânta sfântul locaș din acest sat aflat în estul județului Caraș-Severin. Ierarhul a săvârșit slujba de sfințire la orele dimineții, după care a oficiat Sfânta Liturghie.

Părintele paroh alături de credincioși a lucrat și la casa parohială pentru a o renova. Preasfințitul Părinte Lucian l-a hirotesit iconom pe părintele Petru Urdărean Cernescu pentru activitatea pastoral-misionară pe care o desfășoară în această parohie, iar ctitorilor și binefăcătorilor sfântului locaș le-a oferit Diploma de excelență „Episcop Iosif Traian Badescu”. Răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului.

„Părintele paroh alături de credincioși a lucrat foarte bine la Casa Domnului, iată de peste doi ani de când activează în această parohie părintele Petru a reușit să-i mobilizeze și să-i adune pe credincioși în jurul bisericii. Noi am venit astăzi să binecuvântăm biserica, rugându-L pe Duhul Sfânt să se pogoare peste noi și peste această biserică, o biserică veche ridicată în cea de-a doua jumătate a secolului al 18-lea. Nu am reușit să venim chiar la sărbătoarea Sfinților Arhangheli, când a fost hramul acestei biserici, dar am venit tot în luna noiembrie, după două săptămâni de post și rugăciune ca s-o sfințim”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian..

„Ne-am rugat împreună cu preotul și credincoșii de aici ca Mântuitorul Hristos, Arhiereul cel Veșnic să binecuvinteze această sfântă biserică. De asemenea, ne-am bucurat foarte mult că am putut sluji și Sfânta Liturghie, în cadrul căreia s-au împărtășit foarte mulți credincioși, mai ales că suntem în această perioadă de pregătire în vederea întâmpinării Pruncului Divin alături de păstori, de magi și de îngeri”, a mai spus ierarhul.

Biserica cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Globurău a fost ridicată în anul 1776. Sfântul locaș a fost târnosit în 26 septembrie 1943 de către episcopul Veniamin Nistor al Caransebeșului. Biserica este construită din piatră, acoperită cu tablă, având formă de navă; se încheie la răsărit cu o absidă semicirculară, atât la exterior, cât și la interior. Biserica a fost pictată în 1799 de Popovici Mihai și în 1943 de Nicolae Popovici din Caransebeș.