Întâlnirea anuală a preoților din cadrul MAI la Caransebeș

11 November 2020 Off By Pavel Canea
Întâlnirea anuală a preoților din cadrul MAI la Caransebeș

Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, marți, 10 noiembrie, s-a desfășurat la Caransebeș „Întâlnirea anuală metodică și de specialitate a preoților militari din Ministerul Afacerilor Interne”. Evenimentul a debutat la Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” și „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” cu o rugăciune de mulțumire. Rugăciunea de Te Deum a fost săvârșită de către Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, care la final le-a adresat celor prezenți un cuvânt de bun venit.

De asemenea, a fost săvârșită și o slujbă de pomenire pentru toți eroii români, la Crucea Identității Naționale din vecinătatea Catedralei Episcopale și s-au depus coroane, flori și lumânări pentru cei ce au luptat să apere credința și demnitatea poporului român. Toți participanții de la această întrunire au vizitat și Colecția Muzeală „Episcop Elie Miron Cristea” a Episcopiei Caransebeșului, precum și Centrul Eparhial.

Manifestarea a continuat în Sala de Festivități „Mitropolit Nicolae Corneanu” a Centrului Eparhial. Aici, după prezentarea ordinii de zi de către preotul militar Felix-Iulian Radu, șeful Secției de Asistență Religioasă, a fost transmis pentru acest eveniment mesajul de binecuvântare și prețuire a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, de către părintele Ciprian Ioniță, Consilier Patriarhal din cadrul Sectorului Social Filantropic al Patriarhiei Române. „Se împlinesc 20 de ani de la înființarea acestei secții, ca o continuare a tradițiilor de cooperare între Biserică și Armata cea iubitoare de Hristos, de-a lungul întregii noastre istorii, în slujba unui popor binecredincios și iubitor de Dumnezeu. Deși cu un efectiv numeric minimal, totuși, preoții din MAI au fost mereu la datorie în arealul geografic și profesional în care își desfășoară activitatea personalul Ministerului… Ne rugăm Mântuitorului Iisus Hristos să vă dăruiască tuturor bucuria faptelor bune, sănătate, curaj și mult spor în activitatea religioasă și patriotică”, fragment din mesajul Părintelui Patriarh Daniel.

„Ne bucurăm foarte mult că la 20 de ani de asistență religioasă în cadrul MAI, Episcopia Caransebeșului a fost gazda acestei întruniri. De asemenea, ne-am bucurat să-i cunoaștem pe toți preoții din țara noastră, care își desfășoară slujirea și activitatea în structurile acestui Minister. Îi felicităm pe toți participanții și le mulțumim că au ales în acest an Eparhia Caransebeșului. Le dorim mult succes și binecuvântare, ca misiunea pe care o desfășoară să fie una cu multe roade și împliniri. Totodată, le dorim să-și facă slujba deplin și să țină un echilibru între societatea românească din ce în ce mai dezbinată și chemarea Bisericii lui Hristos, care a fost dintotdeauna o chemare la unitate”, a subliniat Părintele Episcop Lucian.

În cadrul întâlnirii au fost prezentate și două referate despre „Pastorația familiei în epoca ideologiilor secular umaniste” și „Contribuția bănățenilor la dezvoltarea studiilor teologice în Biserica Ortodoxă Română”. Lucrările au fost susținute de către părintele prof. dr. Nicolae Belean și de părintele prof. dr. Ionel Popescu, vicar eparhial al Arhiepiscopiei Timișoarei.

Părintele militar Felix Radu a descris după cele două conferințe, activitatea preoților militari din MAI și s-au stabilit obiectivele pentru anul 2021. Totodată, Col. Alexandru Tobă, adjunct al Jandarmeriei Române  a transmis un mesaj din partea domnului Marcel Vela, ministrul Afacerilor Interne. „Într-o lume în continuă mișcare când reperele sociale sau modelele de comportament par să se schimbe cu repeziciune, toți resimțim necesitatea unor ancore care să ne întoarcă la valorile și principiile ce ne definesc și ne unesc. 20 de ani de asistență religioasă în cadrul unei instituții complexe cu valențe europene, așa cum este MAI, este un exemplu al maturității instituționale, al dorinței de stabilitate și continuitate ca națiune într-o Europă creată și consolidată pe fundamentul creștinismului”, a transmis domnul ministru.

De asemenea, Loc. Col. Ciprian Petrișor, a dat citire mesajului colonelului Alin Mastan, comandantul Jandarmeriei Române. Secția de Asistență Religioasă, dar și toți preoții militari au primit din partea domnului ministru Marcel Vela, „Emblema de onoare a Ministerului Afacerilor Interne”.

În baza legii 195/2000 privind constituirea și organizarea clerului militar, Secția de Asistență Religioasă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne reprezintă instituția în relațiile cu Biserica Ortodoxă Română, cultele și asociațiile religioase pentru toate categoriile de personal, atât în țară cât și în plan internațional.