Ziua Națională a României sărbătorită la Caransebeș

1 December 2020 Off By Pavel Canea
Ziua Națională a României sărbătorită la Caransebeș

Fiind un an deosebit de ceilalți datorită pandemiei, în ziua de 1 decembrie, de Ziua Națională a României, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului s-a rugat în Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” și „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” din Caransebeș pentru înaintașii noștri, cei care au făurit Marea Unire și pentru tot poporul român de pretutindeni.

După ce a fost intonat Imnul de Stat al României, ierarhul a oficiat slujba de Te Deum pe soleea Catedralei la care au participat autorități locale, oameni de cultură și mai mulți credincioși ce s-au alăturat la rugăciune în aceste momente de încercare. După Te Deum a fost săvârșit și un polihroniu.

În continuare Părintele Episcop a oficiat o slujbă de pomenire pentru eroii, ostașii și luptătorii români din toate timpurile și toate locurile, care s-au jertfit pe câmpurile de luptă, în lagăre și în închisori pentru apărarea patriei și a credinței strămoșești, pentru întregirea neamului, libertatea și demnitatea poporului român și pentru făuritorii Marii Uniri de la 1 decembrie 1918.

„Se cuvenea și în vreme de pandemie, în acest an 2020, să ne adunăm în biserică sau în fața sfintelor biserici, să-i mulțumim lui Dumnezeu pentru toate și să-i cinstim pe eroii și martirii neamului nostru românesc, pe făuritorii Marii Uniri din anul de grație 1918. Suntem în cetatea Caransebeșului și știm că de aici a plecat la Alba Iulia episcopul din vremea aceea Elie Miron Cristea și împreună cu el mulți intelectuali, dar și țărani, fii ai bisericii dreptmăritoare, care au ținut foarte mult să fie acolo în cetatea Bălgradului, în cetatea primei uniri, Unirea lui Mihai Viteazul de la 1600 și acolo să pecetluiască pentru totdeauna soarta românilor”, a subliniat Părintele Episcop.

„Datorită bunului Dumnezeu și prin lucrarea Preasfintei Treimi și a Bisericii suntem împreună toți românii de 102 ani. Astăzi se cuvine să ne bucurăm și să ne veselim duhovnicește și să spunem tuturor românilor de pretutindeni un călduros «La mulți ani!»”, a mai spus Preasfințitul Părinte Lucian la final.

După rugăciunea înălțată în Catedrală au fost depuse coroane și flori la Crucea Identității Naționale din vecinătatea Catedralei și la statuia episcopului Elie Miron Cristea din fața sfântului locaș.

Data de 1 decembrie a fost adoptată ca Zi națională în anul 1990 și reprezintă evenimentul principal din istoria României, atunci când Marea Adunare de la Alba-Iulia a adoptat o rezoluţie prin care atesta unirea tuturor românilor din Transilvania, Banat, Crișana și Maramureș cu România.