Episcopul Emilian Birdaș comemorat la Caransebeș

5 April 2021 Off By Pavel Canea
Episcopul Emilian Birdaș comemorat la Caransebeș

Luni, 5 aprilie, în Biserica necropolă a Episcopiei Caransebeșului a fost săvârșită slujba parastasului pentru vrednicul de pomenire, episcopul Emilian Birdaș, întrucât astăzi se împlinesc 25 de ani de la trecerea la Domnul a episcopului care a reînființat Episcopia Caransebeșului în anul 1994.

Sfânta slujbă a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Lucian în Biserica cu hramul „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” din Caransebeș, unde își doarme somnul de veci episcopul Emilian, alături de episcopii Caransebeșului, Ioan Popasu și Veniamin Nistor, dar și de Nicolae Popeea și Filaret Musta.

„Ne-am reunit ca să-l pomenim pe cel care ne-a fost părinte și înaintaș. Mie personal mi-a fost foarte drag ca astăzi să-mi aduc aminte de momentul hirotoniei în treapta diaconiei. În 24 iulie 1992, episcopul vicar al Eparhiei Aradului, Emilian, m-a hirotonit la Mănăstirea Hodoș Bodrog. Dumnezeu să-l odihnească și să așeze sufletul lui râvnitor și evlavios în Împărăția Luminii și Învierii. Se cuvenea să-l pomenim la un sfert de secol aici în cetatea Caransebeșului pe cel care ne-a fost exemplu, pentru că episcopul Emilian a fost un iubitor de biserică, de rugăciune, de liturghie, un om care a iubit disciplina și biserica cu toată ființa. De aceea astăzi biserica luptătoare, noi cei care suntem aici urmași ai episcopului Emilian, ne-am adunat în duh de rugăciune ca să-l comemorăm și să-l cinstim așa cum se cuvine”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian.

La acest moment de rugăciune au participat membrii Permanenței Consiliului Eparhial, preoți profesori de la Seminarul teologic „Episcop Ioan Popasu”, preoți din municipiu, ostenitori de la Centrul Eparhial și de la Protopopiatul Caransebeș.

Cu această ocazie a fost sfințită și noua placă funerară și comemorativă ce a fost amplasată la mormântul episcopului Emilian Birdaș.

Episcopul Emilian Birdaș este singurul ierarh din Biserica Ortodoxă Română care a reînființat două eparhii. În anul 1949 Episcopia Caransebeșului a fost desființată, iar după evenimentele din 1989, în anul 1994 a fost reînființată prin înscăunarea episcopului Emilian.

De asemenea, Emilian Birdaș a fost ales la 14 decembrie 1975 episcop al reînființatei Episcopii a Alba Iuliei și înscăunat în Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia la 25 ianuarie 1976.

Episcopul Birdaș s-a născut la data de 23 noiembrie 1921 în satul Rohia.