Praznicul Pascal, la Catedrala Episcopală din Caransebeș

2 May 2021 Off By Pavel Canea
Praznicul Pascal, la Catedrala Episcopală din Caransebeș

Sfânta Lumină de la Mormântul Domnului din Ierusalim a fost adusă și în acest an în Episcopia Caransebeșului de o delegație de la Centrul Eparhial, care a întâmpinat-o pe Aeroportul Internaţional „Traian Vuia” din Timişoara.

La Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” şi „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” din Caransebeş au venit credincioși care au primit Sfânta Lumină de la Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, respectând toate măsurile impuse de autorități pentru această perioadă de pandemie.

Ierarhul a oficiat prima parte a Utreniei Învierii din noaptea Sfintelor Paşti, pe esplanada Catedralei episcopale. Slujba a continuat în catedrală, unde potrivit obiceiului, ierarhul a sfinţit „Paştile”, pâinea şi vinul, din care credincioşii vor lua în fiecare zi din Săptămâna Luminată.

„Transmitem tuturor preoților și credincioșilor din Eparhia Caransebeșului și nu numai, multă sănătate, putere și întru toate bună sporire. Praznicul Învierii să ne fie tuturor de folos și să avem cu adevărat lumina lui Hristos mereu aprinsă în inima și sufletul nostru”, a spus Părintele Episcop.

Sfânta Liturghie a praznicului Învierii Domnului a fost săvârşită la Catedrala Episcopală, în prima zi a Sfintelor Paşti, de către Preasfinţitul Lucian. La sfânta slujbă au participat numeroşi credincioşi, iar răspunsurile au fost date de corul acestui sfânt locaş, condus de părintele Gheorghe Tistu.

„Îi mulțumim Domnului că în acest an am fost împreună cu credincioșii la sfânta biserică. Anul trecut am fost triști, dar în acest an bucuria noastră a fost deplină, căci împreună cu bunii noștri credincioșii am sărbătorit Învierea lui Hristos”, a subliniat Preasfințitul Lucian.

La orele 18:00, Preasfinţia Sa a oficiat slujba Vecerniei sau „A Doua Înviere”, în Catedrala episcopală din Caransebeş, în cadrul căreia, potrivit tradiţiei Bisericii noastre, a fost citită pericopa evanghelică în mai multe limbi.

„Să ne ajute Domnul să avem o viață creștinească autentică, să nu ne îndepărtăm niciodată de noul Ierusalim, care este Biserica, cea una, sfântă, sobornicească și apostolească. Să nu ne îndepărtăm de lumina pe care Mântuitorul ne-a adus-o, căci El este Lumina lumii, iar noi dacă umblăm după cuvintele Lui și vom împlini poruncile Lui, vom afla lumina vieții veșnice”, a mai afirmat ierarhul.

Atât slujba din noaptea Învierii, cât și Sfânta Liturghie din ziua Praznicului, au fost transmise live pe pagina de Facebook a Catedralei Episcopale din Caransebeș, iar slujba Învierii a fost transmisă și pe ecranul din centrul civic al municipiului.