Primul hram al Paraclisului din incinta Clinicii Nera

12 June 2021 Off By Pavel Canea
Primul hram al Paraclisului din incinta Clinicii Nera

Vineri, 11 iunie, când se face pomenirea Sfântului Ierarh Luca al Crimeei, Paraclisul din incinta Clinicii Nera din județul Caraș-Severin și-a sărbătorit primul hram. Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a săvârșit Sfânta Liturghie, alături de un sobor de preoți și diaconi, la care au participat domnul doctor Pavel Chirilă, ctitorul acestei clinici, prin strădania și sacrificiile căruia a fost posibilă înființarea aşezământului, cadrele medicale și pacienții care se tratează aici. Răspunsurile liturgice au fost oferite de Grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului.

Paraclisul „Sfântul Ierarh Luca al Crimeei” a fost amenajat în interiorul Clinicii Nera ca un spital duhovnicesc pentru bolnavii care, dincolo de recuperarea trupului, au nevoie de întărire și vindecare sufletească, în tumultul temerilor, al neputințelor și al suferințelor fizice, prin medicamentul rugăciunii și al împărtășirii cu Sfintele Taine. El a fost sfințit de Părintele Episcop Lucian în luna martie a acestui an, în vederea slujirii Sfintei Liturghii, a Sfintelor Taine și Ierurgii.

„Credem că aici la Nera se împletește în chip armonios Liturghia cu filantropia pentru că avem un paraclis închinat Sfântului Luca al Crimeei, dar avem poate și cea mai modernă cameră hiperbară din țara noastră. Mulți bolnavi de coronavirus după ce s-au vindecat au venit aici pentru recuperare. În acest an porțile Clinicii Nera s-au deschis larg și foarte mulți pacienți au beneficiat de serviciile medicale ale acestei clinici, de aceea era necesar ca aici să avem și un paraclis. Este un loc unde mulți bolnavi își găsesc liniștea, dar și vindecarea”, a explicat la final Părintele Episcop.

„Aici se practică medicina integrală, trupească și sufletească, pentru că Mântuitorul Hristos este Doctorul suprem al sufletelor și trupurilor noastre, însă Dumnezeu lucrează și prin oameni, prin doctori, prin știința medicală. Luca al Crimeei este un exemplu concludent în acest sens pentru că el a fost mai întâi medic, după aceea cleric. A fost un medic de excepție, un chirurg extraordinar, dar și un păstor bun de suflete, împletind Liturghia cu filantropia”, a mai spus Preasfințitul Lucian.

Nera este prima clinică de recuperare oncologică din România unde tratamentul vizează trupul, sufletul și mintea, aflându-se în Valea Nerei, într-o zonă nepoluată din judeţul Caraş-Severin. Piatra de temelie a fost pusă în anul 2012, iar porțile pentru primii pacienți s-au deschis la începutul anului 2021. Clinica este de tip rezidenţial, cu 42 de saloane spaţioase şi confortabile, construite pe o structură arhitecturală şi funcţională de tip sanatorial, și oferă tratament prin medicină hiperbară (HBOT), foarte utilă în contextul actual al pandemiei, contribuind la recuperarea plămânilor afectați în urma infectării cu virusul SARS-CoV-2.