Protopopiatul Caransebeș are un nou protopop

8 July 2021 Off By Herea Darius
Protopopiatul Caransebeș are un nou protopop

Joi, 8 iulie, la Catedrala istorică „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Caransebeș a avut loc instalarea părintelui Virgil Constantin Voinea ca cel de-al 21-lea protopop al Protopopiatului Caransebeș.

Evenimentul a debutat cu o slujbă de Te Deum și un polihroniu, oficiată de  părintele arhimandrit Constantin Timiș, vicar eparhial al Episcopiei Caransebeșului alături de un sobor de preoți și diaconi, în prezența Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului.

În continuare, părintele consilier administrativ-bisericesc al eparhiei, Alin Vasile Câmpean, a dat citire Gramatei episcopale la instalarea protopopului, urmat de citirea actului de fidelitate și onestitate față de Biserică de către noul protopop.  După semnarea actului de fidelitate și onestitate a urmat hirotesia întru protopop a părintelui Virgil Voinea, despre care Preasfințitul Părinte Lucian afirmă că va aduce o dinamizare pastoral-misionară a Protopopiatului Caransebeș:

Credem că această schimbare va fi un plus pentru Protopopiatul Caransebeș și o revigorare pentru toți preoții și credincioșii din cele 73 de parohii care formează Protopopiatul Caransebeș. Părintele Virgil Voinea s-a remarcat în cei 14 ani ca bun slujitor, bun administrator, dând dovadă de multă râvnă și mult zel pastoral-misionar, mai ales că, la Borlova, avem și comunități destul de puternice ale creștinilor neoprotestanți. Părintele a întărit dreapta credință în acea comunitate și a știut întotdeauna să îi apropie pe toți credincioșii, în mod special pe tinerii din comunitatea parohială, față de Sfânta Biserică. Biserica din Borlova este o biserică vie, o biserică plină în fiecare duminică și sărbătoare. Credem că părintele Virgil Constantin Voinea va face o misiune articulată în cadrul Protopopiatului Caransebeș.”

De asemenea, ierarhul a subliniat importanța prezenței active a protopopului în mijlocul parohiilor păstorite, ajutorul acordat preoților în timpuri deloc ușoare, dar și urmarea îndemnului Sfântului Apostol Pavel de a purta sarcinile unii altora, atât duhovnicește, cât și administrativ:

„Preoții și credincioșii au nevoie de prezența protopopului, o prezență activă și din ce în ce mai deasă în parohiile din cuprinsul Protopopiatului și credem că părintele protopop va fi alături de toți preoții, și la bine, și la greu. Trăim vremuri complicate și trebuie să fim mai uniți și mai aproape, purtându-ne sarcinile unii altora și întărindu-ne duhovnicește, dar și practic, administrativ, unii pe ceilalți.”

Părintele protopop Virgil Voinea s-a declarat onorat și recunoscător de chemarea la protoierie, dar și responsabilizat, percepând această nouă funcție ca pe o cruce dăruită de Dumnezeu:

De la 1 iulie de când am fost numit protopop al Caransebeșului și până acum la slujba de instalare mi s-au perindat în fața ochilor momente de pace sufletească și împlinire dar și momente de îngrijorare și de teamă. Spun momente de împlinire pentru că această chemare a Preasfinției Voastre este o deosebită cinste dar în același timp este o teamă, deoarece pentru această misiune nu m-au pregătit nici anii de școală nici perioada de slujire ca diacon în această catedrală istorică și nici cei 14 ani de preoție petrecuți în satul Borlova de la poalele muntelui Mic. Ca slujitor al Bisericii am învățat că orice plan aș avea eu cu viața mea Dumnezeu, prin purtarea sa de grijă poate avea alte planuri cu mine. De aceea primesc această chemare ca pe o cruce pe care mi-o asum cu deplină responsabilitate și multă credință.”

La momentul festiv, au fost prezenți membrii Permanenței Consiliului Eparhial a Episcopiei Caransebeșului, părinții protopopi de la de celelalte 3 protopopiate, oficialități locale din Borlova, precum și toți clericii din Protopopiatul Ortodox Caransebeș, Protopopiat despre care părintele consilier administrativ-bisericesc al Episcopiei Caransebeșului, Alin-Vasile Câmpean, afirmă următoarele:

Protopopiatul Ortodox Caransebeș, cel mai mare dintre protopopiatele eparhiei noastre, numără 73 de parohii și două filii, în care slujesc 81 de clerici, care deservesc spiritual aproximativ 50.000 de credincioși. Acești clerici sunt organizați în 3 centre pastoral-misionare. Mulțumindu-i fostului protopop pentru activitatea desfășurată, ne exprimăm speranța unei bune colaborări cu noul protopop pe care îl felicităm și Îl rugăm pe Dumnezeu să binecuvânteze activitatea preoților și credincioșilor din această zonă.”

Din anul 2017, Protopopiatul Caransebeș a fost păstorit de către părintele Ilie – Florin Ciucur. Actualul părinte protopop, Virgil Constantin Voinea, s-a născut în data de 1 mai 1982 la Suceava. A fost hirotonit diacon în anul 2006 pe seama catedralei istorice din Caransebeș și, începând cu anul 2007, este preot paroh la Biserica „Înălţarea Domnului” din Borlova.