Încununarea frumoasei slujiri a părintelui Pavel Iovănescu în Parohia Prilipeț

17 January 2022 Off By Herea Darius
Încununarea frumoasei slujiri a părintelui Pavel Iovănescu în Parohia Prilipeț

În a 3-a duminică din noul an civil și a 29-a după Rusalii, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor almăjeni din Parohia Prilipeț, Protopopiatul Băile Herculane. Ierarhul, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica parohială cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” în prezența unui număr mare de credincioși.

Răspunsurile la slujbă au fost date de grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului. Slujirea arhierească a fost prilejuită de apropierea încheierii activității clericale ca paroh a părintelui Pavel Iovănescu, care păstorește parohia almăjană din anul 1980, pe care Preasfințitul Părinte Lucian l-a descris ca fiind un preot statornic și destoinic, un bun administrator cu o lucrare pastoral-misionară frumoasă:

Părintele paroh Pavel Iovănescu a dat dovadă de statornicie în slujirea preoțească, pentru că a fost hirotonit în vara anului 1980 pe seama acestei parohii și a rămas aici până la vârsta pensionării. Astăzi, ne-am bucurat de prezența multor credincioși la Sfânta Liturghie, mulți dintre ei, chiar copii și tineri, împărtășindu-se cu Sfintele Taine, ceea ce înseamnă că părintele nu a lucrat doar din punct de vedere administrativ-gospodăresc, ci a lucrat foarte frumos și la consolidarea Bisericii vii din inimile acestor buni credincioși. Avem la Prilipeț o comunitate euharistică dinamică, activă, și avem o lucrare pastoral-misionară frumoasă a părintelui, care a dat dovadă de statornicie, răbdare și multă jertfă pentru Biserica lui Hristos și pentru comunitatea din Prilipeț”.

Cu privire la comunitatea din Prilipeț, Părintele Episcop face o analogie între bolnavul vindecat care se întoarce la Dumnezeu să mulțumească pentru darul sănătății și credincioșii activi din parohie, îndemnându-ne să urmăm și noi exemplul acestuia, rugându-ne lui Dumnezeu pentru vindecare și mulțumind:

„Se cuvine să mulțumim și noi lui Dumnezeu în toată vremea și în tot ceasul pentru toate binefacerile pe care le revarsă asupra noastră. Suntem și noi în vremuri de pandemie, avem această boală molipsitoare și, împreună cu leproșii din Evanghelia de astăzi, suntem chemați să strigăm și noi către Hristos: «Iisuse, Învățătorule, fie-ți milă de noi!», iar Mântuitorul cu siguranță ne trimite să ne arătăm preoților, adică să mergem la biserică și să ne vindecăm, în acest spital duhovnicesc, care este Biserica, cea una, sfântă, sobornicească și apostolească, Biserica harului, Biserica iubirii, Cerul cel de pe Pământ. Și credincioșii din Parohia Prilipeț s-au arătat recunoscători Mântuitorului Hristos pentru toate binefacerile pe care Domnul le-a revărsat asupra acestei parohii și asupra acestui sat”.

Parohia Prilipeț numără 138 familii cu 402 credincioși iar, biserica parohială cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” a fost construită în anul 1831 în stil baroc-vienez în timpul păstoririi preotului Petru Drăgilă.