Concert de muzică psaltică și binecuvântarea demisolului Catedralei Episcopale

1 May 2022 Off By Pavel Canea
Concert de muzică psaltică și binecuvântarea demisolului Catedralei Episcopale

Prima manifestare cultural-spirituală, după Sfânta Liturghie prilejuită de hramul Catedralei Episcopale din Caransebeș, s-a desfășurat în după-amiaza Duminicii Tomii. Pe soleea sfântului locaș a urcat Corul psaltic al Mănăstirii Nera, care a interpretat un concert de cântece bisericești specifice perioadei pascale, dar și cântări închinate sfinților români care s-au îndeletnicit cu rugăciunea isihastă, întrucât ne aflăm în Anul comemorativ al Sfinților isihaști Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama și Paisie de la Neamț”.

Maicile de la Nera au înălțat prin cântarea psaltică rugăciuni de laudă lui Dumnezeu, Maicii Domnului, sfinților isihaști, dar au și adus liniștea duhovnicească specifică unui așezământ monahal de maici.

La acest eveniment au participat mai mulți ierarhi ai Bisericii noastre, ce au venit la Caransebeș cu ocazia hramului Catedralei episcopale. S-au bucurat împreună cu preoții și credincioșii acestui sfânt locaș PS Ignatie, Episcopul Hușilor, PS Lucian, Episcopul Caransebeșului, PS Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, PS Siluan, Episcopul românilor ortodocși din Ungaria, PS Benedict Bistrițeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului și PS Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului.

La sfârșitul concertului Preasfințitul Părinte Nicodim a oferit câteva date despre muzica psaltică, explicând cât de importantă este în cultul divin public. De asemenea, a afirmat că „noi ascultând ceea ce maicile au psalmodiat, am ieșit din tot ceea ce înconjoară starea noastră interioară și ne-am putut ruga împreună cu maicile”.

În continuare, toți cei prezenți au mers la demisolul Catedralei, recent renovat și înfrumusețat, pentru a participa la slujba de sfințire. Cei 6 ierarhi au oficiat slujba de binecuvântare a acestui paraclis, unde s-a slujit neîntrerupt din data 24 decembrie 2006, până în 11 septembrie 2010, când a fost târnosită Catedrala Episcopală de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. Paraclisul va fi întrebuințat ca și sală de festivități pentru manifestările culturale ale Episcopiei Caransebeșului și a altor instituții de cultură din județul Caraș-Severin.

„Am binecuvântat acest paraclis episcopal, care va devenii sală de conferințe și tot aici vom putea găzdui evenimente culturale. Am socotit de bine ca astăzi, la hramul Catedralei noastre episcopale, să binecuvântăm lucrările efectuate în ultimii doi ani la acest paraclis, unde am slujit între 2006 și 2010, Sfânta Liturghie, dar și celelalte laude bisericești și rânduieli ale bisericii noastre”, a arătat Preasfințitul Lucian în cuvântul de final.

Acest spațiu a fost închinat episcopului Emilian Birdaș, cel care a realizat proiectarea Catedralei din municipiul de pe Timiș și Sebeș.