Rugăciune în Liturghie, sub ocrotirea unui sfânt isihast, la Brebu

7 October 2022 Off By Herea Darius
Rugăciune în Liturghie, sub ocrotirea unui sfânt isihast, la Brebu

Joi, 6 octombrie, „Anul omagial al rugăciunii în viaţa Bisericii şi a creştinului” a fost în atenția clericilor şi a credincioşilor din Episcopia Caransebeşului. Pornind de la tema acestui an Preasfințitul Părinte Lucian Episcopul Caransebeşului, alături de colaboratorii de la Centrul eparhial, a demarat la începutul anului un proiect de intensificare a rugăciunii în Eparhia Banatului de Munte.

Astfel, pe tot parcursul anului 2022 se vor săvârşi în zilele de rând 100 de Sfinte Liturghii şi 70 de Sfinte Masluri, o serie de 10 într-o zi, la care să participe toți clericii din eparhie, precum şi credincioşi.

Astăzi, a fost a 8-a serie de Sfinte Liturghii săvârşite de către Părintele Episcop, părinţii consilieri, inspectori şi protopopi, împreună cu toți preoții din cele 10 cercuri pastoral-misionare.

Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie este cea mai importantă și cea mai înaltă slujbă din cultul divin public creștin. Am fost chemați și astăzi, preoți și credincioși, la rugăciune profundă și comuniune euharistică. Sunt importante simpozioanele, conferințele, dar cea mai importantă este Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie. Putem vorbi mult, bine și frumos despre rugăciune, dar cred că atunci când practicăm rugăciunea este cel mai important lucru sau cea mai importantă lucrare. De aceea, Evagrie Ponticul a spus, în secolul al IV-lea, acest adevăr despre rugăciune în tratatul său, intitulat «Cuvânt despre rugăciune»: «Atunci când te rogi cu adevărat, ești teolog.»”, a subliniat ierarhul despre importanța materializării rugăciunii în Sfintele Liturghii.

Totodată, Părintele Episcop a subliniat și importanța rugăciunii făcute cu mintea trează și din inimă, fie că este făcută în chilie, acasă sau la biserică:

Sperăm că am încercat să ne rugăm cu adevărat și am ajuns să Îl contemplăm pe Dumnezeu în Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie. Am ajuns să cuvântăm despre Dumnezeu la sfârșitul Liturghiei și să îi învățăm pe oameni că este foarte importantă rugăciunea acasă, la chilie, dar și la biserică. Este foarte important să simțim cu adevărat că rugăciunea este vorbirea minții cu Dumnezeu și nu trebuie să ne rugăm formal, din obișnuință, ci trebuie să ne rugăm cu simțirea noastră, cu sufletul nostru. Mintea noastră trebuie să pogoare în inimă și inima să se roage neîncetat, așa cum s-au rugat părinții isihaști pe care, în acest an, îi comemorăm”.

Preasfințitul Părinte Lucian a slujit Sfânta Liturghie în Biserica cu hramul „Înălţarea Domnului” și „Sfântul Chiriac Sihastrul” din Parohia Brebu, alături de preoții aparţinători cercului pastoral-misionar Reșița-Nord.

În Anul rugăciunii, dar și în anul părinților isihaști, am poposit la o biserică din Eparhia noastră, ocrotită de un părinte sihastru, de Sfântul Chiriac Sihastrul, pe care Biserica noastră îl pomenește pe 29 septembrie, un părinte isihast, un părinte sfânt al Bisericii noastre, care a iubit rugăciunea”, a mai adăugat Preasfințitul Părinte Lucian.

Au participat și autorităţile locale, credincioși din parohie, copii și tineri îmbrăcaţi în port popular. În cadrul Sfintei Liturghii s-au împărtăşit toți clericii, dar şi credincioșii care s-au pregătit împreună cu tinerii şi copiii.

În celelalte 9 parohii au oficiat Sfânta Liturghie delegații Părintelui Episcop, fiind în comuniune euharistică toţi preoții din Episcopia Caransebeşului.