A fost binecuvântat Centrul multifuncțional al Parohiei Iaz

5 February 2023 Off By Pavel Canea
A fost binecuvântat Centrul multifuncțional al Parohiei Iaz

În prima duminică din perioada Triodului, Preasfințitul Părinte Episcop Lucian a fost alături de comunitatea euharistică din Parohia Iaz, Protopopiatul Caransebeș. Ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie în Biserica parohială cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” alături de un sobor de preoți și diaconi. Au participat autorități locale, foarte mulți credincioși din parohie, dar și din alte părți, precum și mulți copii și tineri.

În ultima perioadă, părintele paroh alături de credincioși au ridicat în curtea bisericii o clădire multifuncțională, care este împărțită în capelă mortuară, sală de priveghi, bibliotecă parohială și sală unde se pot desfășura activități cu tinerii, seri catehetice, întruniri duhovnicești și multe alte activități pastoral-misionare.

Preasfințitul Părinte Lucian a binecuvântat după Sfânta Liturghie acest spațiu și i-a acordat în semn de apreciere părintelui paroh, o cruce pectorală, dar și o diplomă de recunoștință. Aceeași diplomă de recunoștință ierarhul le-a oferit-o tuturor ctitorilor și binefăcătorilor ce au contribuit la ridicarea și amenajarea Centrului pastoral-misionar, ce-l are ca ocrotitor pe Sfântul Ierarh Nicolae.

„Activitățile cu tinerii, dar și întâlnirile cu credincioșii și catehezele tematice, toate acestea părintele paroh le-a ținut în sfânta biserică, iar de acum acest centru pastoral-misionar este deschis, astăzi s-a binecuvântat și aici se vor ține toate activitățile din cadrul parohiei. Bineînțeles, capela mortuară va fi folosită pentru slujbele de înmormântare și pentru serile de priveghi, când familiile îndurerate își pot conduce în condiții foarte bune, pe ultimul drum, pe cei dragi ai lor. Îl felicităm din suflet pe părintele Adrian, pe toți credincioșii din această parohie, autoritățile locale și pe toți cei care l-au sprijinit pe părintele paroh. Parohia Iaz este aproape de Caransebeș, dar nu este o parohie foarte mare, și totuși părintele alături de credincioșii de aici, dar și cu fiii duhovnicești, a reușit să facă lucruri mari și importante”, a subliniat Preasfințitul Lucian.

„În finalul Sfintei Liturghii i-am îndemnat pe toți să îmbrățișeze starea de rugăciune a vameșului și neîncetat să spună «Dumnezeule, milostiv fii mie, păcătosului!». Să începem perioada Triodului cultivând cele două virtuți de căpătâi: smerenia și pocăința, întru pocăință să ne smerim și să ne rugăm neîncetat zicând: «Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-mă pe mine păcătosul!»”, a mai explicat Părintele Episcop.

Biserica din Parohia Iaz este zidită în centrul satului, lângă șoseaua principală, fiind construită din piatră și cărămidă arsă, între anii 1796-1800. A fost acoperită prima dată cu șindrilă, dar după incendiul din 1848 a fost acoperită cu tablă zincată, iar turnul cu tablă de aramă. Biserica a fost târnosită în 28 septembrie 1802 de episcopul Iosif Ioanovici Șacabent. În 1804  a fost realizată prima pictură de Lazăr Gherdanovici din Lugoj.