Procesiunea „Drumul Crucii” în Episcopia Caransebeșului

8 April 2023 Off By Pavel Canea
Procesiunea „Drumul Crucii” în Episcopia Caransebeșului

În ciuda vremii nefavorabile și în acest an, în vinerea Floriilor, credincioși din zona Văii Carașului, dar și pelerini veniți din alte părți ale Banatului și din alte Eparhii, precum Eparhia Timișoarei, Craiovei și Daciei Felix, au participat la tradiționala procesiune „Drumul Crucii” de la Ciudanovița. La procesiune a luat parte și Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, dimpreună cu autoritățile locale și cu un număr mare de preoți.

„Am venit aici la Ciudanovița ca să urcăm această Golgotă a Banatului de Munte și să împlinim și în acest an frumoasa rânduială a Drumului Crucii, amintindu-ne de tot ceea ce a făcut Fiul lui Dumnezeu pentru noi și pentru a noastră mântuire. Ne-am luat și noi crucea vieții și astăzi, lepădând grijile lumești, am venit aici în centrul Banatului Montan, ca să binecuvântăm pe Domnul Dumnezeul nostru și să strigăm împreună cu tâlharul care s-a pocăit pe Golgota: «pomenește-mă Doamne când vei veni întru Împărăția Ta», a spus Părintele Episcop.

Înainte de a se pleca în procesiune, ierarhul a săvârșit în Capela cu hramul „Nașterea Maicii Domnului” din Ciudanovița-Colonie, o slujbă de pomenire pentru cei care au lucrat în această zonă și au trecut la Domnul, aici fiind o localitate minieră cunoscută, unde în trecut se exploata uraniu. 

Pentru că ne aflăm în săptămâna Floriilor, Preasfințitul Lucian a sfințit și ramuri de salcie, dar și cruci, care au fost împărțite alături de iconițe cu Praznicul Floriilor credincioșilor prezenți, pentru a le purta în mâini pe tot traseul. În continuare pornind de la sfântul locaș credincioșii alături de chiriarh au urcat spre locul numit de localnici „Dealul Golgota”.

„Cu toții în inima noastră, la această procesiune, ne-am rugat pentru iertarea păcatelor, pentru sănătatea sufletească și trupească. Tainic i-am pomenit pe toți bolnavii și neputincioșii de pretutindeni, dar în biserică i-am pomenit și pe cei care au trecut la cele veșnice, ctitorii paraclisului din Ciudanovița-colonie și minerii ce au lucrat la minele de uraniu. Totodată, i-am pomenit astăzi și pe cei dragi ai noștri care au plecat în veșnicie. Așadar, ne-am rugat intens și profund pentru cei vii, pentru cei adormiți, pentru cei care sunt din familiile noastre, prieteni, rude, cunoscuți, credincioși și credincioase de pretutindeni, pentru că toți suntem ai lui Hristos, ne-am botezat în Hristos, ne-am îmbrăcat în Hristos și vrem să ducem o viață în Hristos”, a mai subliniat Preasfințitul Lucian.

Pe tot parcursul drumului Grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului a cântat pricesne bisericești, iar la fiecare dintre cele 14 cruci, care au fost montate până sus, s-a făcut un popas, Preasfinția Sa citind rugăciuni și textele evanghelice în care sunt prezentate Pătimirile Mântuitorului.