Zi de bucurie duhovnicească în a doua zi de hram

5 June 2023 Off By Pavel Canea
Zi de bucurie duhovnicească în a doua zi de hram

Biserica parohială din Cartierul Pipirig a municipiului Caransebeș și-a sărbătorit a doua zi de hram, în Lunea Rusaliilor, la sărbătoarea Sfintei Treimi. Cu această ocazie, alături de clericii și credincioșii de aici a fost Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului. Ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie împreună cu un sobor de preoți și diaconi în biserica parohială cu hramul „Pogorârea Sfântului Duh”.

Răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului. „Sfântul Ioan în prima Epistolă Sobornicească ne spune foarte clar și răspicat că Dumnezeu este iubire și cel care rămâne în iubire rămâne în Dumnezeu. Este foarte important să înțelegem că prin iubire noi rămânem în Dumnezeu și respectăm sinteza Scripturi, adică porunca iubirii, «să iubești pe Dumnezeu la modul absolut și pe aproapele tău ca pe tine însuți». I-am îndemnat pe bunii noștri credincioși să se roage neîncetat Preasfintei Treimi, căci Praznicul Preasfintei Treimi este în fiecare zi pentru noi cei botezați în numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh. Noi ne închinăm în fiecare zi Preasfintei Treimi zicând «Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh» sau «mărturisim pe Tatăl pe Fiul și pe Sfântul Duh, Treimea cea deoființă și nedespărțită» sau «nădejdea mea este Tatăl, scăparea mea este Fiul, acoperământul meu este Duhul Sfânt, Treime Sfântă, slavă Ție»”, a subliniat Preasfințitul Lucian.

La final, un grup de copii și tineri din parohie, coordonat de doamna învățătoare Manuela Seracin  a prezentat un program artistic ce a cuprins o șezătoare, scoțând în evidență graiul, portul, obiceiurile și cântul din Banatul de Munte. Toți copiii au primit iconițe și alte daruri.

Au participat la această sărbătoare autorități locale și mulți credincioși din acest cartier și nu numai.  

Biserica parohiei cu hramul „Pogorârea Sfântului Duh” din cartierul Pipirig-Caransebeș a fost ridicată între anii 2004-2010. Piatra de temelie a bisericii a fost aşezată în anul 2006, la praznicul „Pogorârii Sfântului Duh”, de către Preasfinţitul Părinte Lucian, iar la data de 18 decembrie 2010 a fost târnosită tot de ierarhul Caransebeșului.

„Această biserică este una foarte necesară, o biserică nouă ridicată în cel mai mare cartier al Caransebeșului. Credem că această biserică este o minune a lui Dumnezeu care s-a ridicat în chip miraculos în Caransebeș și credem că și pictura va fi așezată, iar mireasa lui Hristos va fi împodobită și înfrumusețată”, a mai afirmat Părintele Episcop la final.

În cadrul Sfintei Liturghii Preasfințitul Părinte Lucian l-a hirotesit duhovnic pe părintele Mihai Sârba, preotul Parohiei Zlagna din Protopopiatul Caransebeș, cel care a slujit o perioadă ca diacon la biserica din Pipirig.

Tot în a doua zi de Rusalii și la Schitul Vărădia a fost bucurie duhovnicească pentru cei ce au ales să se roage la Sfânta Liturghie în unul din cele mai vechi așezăminte monahale din județul Caraș-Severin. Aici sfânta slujbă a fost oficiată din încredințarea Preasfințitului Părinte Lucian, de către părintele arhimandrit Constantin Timiș, vicar eparhial, în biserica monument istoric cu hramul „Pogorârea Sfântului Duh”.