„Școala Familiei” - sau locul unde părinții cresc împreună

„Școala Familiei” - sau locul unde părinții cresc împreună
La Centrul de Tineret Moniom au loc în această perioadă, prin implicarea și efortul prof. Georgiana Ciucur – formator acreditat ANC, ateliere pentru părinți în cadrul proiectului național Școala Familiei
Autor: Departamentul de tineret
Provocările tot mai mari cu care se confruntă părinții din zilele noastre în a-și educa proprii copii și de a găsi cele mai potrivite metode de gestionare a problemelor apărute în viața de familie, au dus la apariția, în ultima perioadă, a cursurilor pentru părinți (parenting).

Biserica, în special prin programele pastoral-misionare implementate în ultimii ani, acordă o importanță deosebită familiei și creșterii copiilor, precum și cultivării unor relații bazate pe iubire, sinceritate și respect, având la bază credința în Dumnezeu. În acest context, la inițiativa unui grup de specialiști din diverse domenii de activitate, coordonat de biofizicianul Virgiliu Gheorghe, a luat naștere „Școala Familiei” - un program național care se adresează părinților care doresc să devină mai informați și mai pregătiți în creșterea copiilor lor. Programul se adresează, în egală măsură, bunicilor și celorlalți membri ai familiei extinse, dar și cadrelor didactice, consilierilor școlari și tuturor celor care au un rol în creșterea și formarea copiilor.

Prezent în mai multe orașe din țară, programul Școala Familiei a reușit, până în prezent, să creeze deja primele microcomunități de părinți care desfășoară activități în comun chiar și după încheierea modulelor din cadrul programului. Cultivând relațiile de prietenie, ajutor și sprijin reciproc și având ca fundament valorile credinței noastre, prin intermediul acestui program se desfășoară și tabere pentru părinți, sau tabere mixte copii-părinți care constituie excelente prilejuri de socializare, schimb de experiență și timp de calitate petrecut împreună. Nu în ultimul rând, s-a reușit crearea unei rețele de formatori la nivel național, coordonată de prof. univ. dr. Oana Moșoiu și compusă din specialiști din diverse domenii: psihologi, psihopedagogi, medici, cadre didactice, ș.a.

Și la Reșița, au loc în această perioadă, prin implicarea și efortul prof. Georgiana Ciucur – formator acreditat ANC, ateliere pentru părinți în cadrul proiectului național Școala Familiei. Întâlnirile au loc la Centrul de Tineret Moniom, fiind organizate cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian, prin intermediul Asociației Centrul de tineret Moniom, cu sprijinul tinerilor voluntari ai centrului, membri ai Asociației Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte.

După evenimentul de lansare a programului – desfășurat în data de 15 octombrie 2017 – a urmat, în data de 27 octombrie primul modul cu tema: Comunicarea în familie susținut de prof. Georgiana Ciucur, la care au participat un număr însemnat de părinți din municipiul Reșița. Cursul a fost susținut și pentru părinții din Bocșa, în data de 29 octombrie.

Cel de-al doilea modul, având ca temă „Educația caracterului” a fost susținut de av. Ana-Maria Kiss sâmbătă 4 noiembrie 2017, în sala de festivități a Centrul de tineret „Sf. Arh. Mihail și Gavriil” Moniom. Cele două ateliere derulate până în prezent au constituit pentru părinții prezenți un excelent prilej de socializare, dar, mai ales de conștientizare a unor probleme cu care se confruntă în viața de familie, precum și de identificare a unor soluții optime de gestionare a problemelor. „Părinții – proveniți din diverse medii sociale, dar, cu un nivel de educație în general ridicat - vin aici și află lucruri și informații noi, într-un format modern și accesibil, dar, în același timp, se bucură de o reală socializare și un benefic schimb de experiență cu alți părinți cu valori și preocupări similare. Interesul părinților, dar și al cadrelor didactice pentru modulele «Școlii Familei» este unul foarte ridicat, existând o cerere constantă pentru organizarea atelierelor atât la nivelul municipiului Reșița, cât și la nivelul altor orașe din județ”, a precizat părintele Mihai Ciucur, organizatorul local al Școlii Familiei pentru municipiul Reșița.

Atelierele pentru părinți vor continua pe tot parcursul lunii noiembrie, Centrul de tineret Moniom urmând să găzduiască modulele Școlii Familiei după următorul program: Efectele ecranelor și formarea dependențelor – sâmbătă 11 noiembrie, Sănătate și credință – vineri 17 noiembrie și Stima de sine, secretul unei adolescențe echilibrate – vineri 24 noiembrie 2017. Pe lângă aceste module, organizatorul local asigură și întâlniri cu invitați din diverse domenii de activitate, prima fiind programată pentru data de 10 noiembrie 2017, când la Moniom, în mijlocul părinților va fi prezent dr. Ionel Cioată din Timișoara – specialist în obstetrică-ginecologie.

Data: 6 noiembrie 2017 • Vizualizări: 549