Școli europene la Reșița

Școli europene la Reșița
Trei unități școlare din Reșița au fost premiate în cadrul celei de-a XI-a ediții a competiției pentru obținerea certificatului „Școala Europeană”
Autor: Pr. Prof. Nicolae Chiosa
Marți, 20 mai, la Palatul Victoria din București a avut loc festivitatea de premiere a unităților de învățământ câștigătoare ale Competiției naționale pentru obținerea Certificatului „Școala europeană” - ediția 2014, în prezența Primului ministru, Domnul Victor Ponta și a Ministrului Educației Naționale, Domnul Remus Pricopie. La eveniment au participat și Doamna Angela Filote, șefa Reprezentanței Delegației Comisiei Europene în România, președinții Comisiilor parlamentare de Învățământ, știință, tineret și sport, Doamna Ecaterina Andronescu și Domnul Angel Tîlvar, Doamna Monica Calotă, director al Agenției Naționale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și al Formării Profesionale, reprezentanți ai Ministerului Educației Naționale, inspectori școlari generali/inspectori școlari generali adjuncți, inspectori școlari pentru proiecte educaționale, elevii, directorii, directorii adjuncți și/sau coordonatorii de proiecte din școlile care au primit distincția.

Competiția pentru obținerea Certificatului „Școala Europeană” se adresează tuturor unităților de învățământ preuniversitar care au fost și sunt implicate în programele europene din domeniul educației și formării profesionale. Competiția constă în evaluarea calității și a coerenței managementului școlii, reflectat în documentele manageriale, precum și a impactului pe care activitățile derulate în cadrul proiectelor europene l-a avut asupra culturii educaționale și a ethosului școlii.

Competiția este recunoscută de instituțiile europene ca un bun exemplu de susținere și valorizare a parteneriatelor școlare dezvoltate în cadrul programelor europene din domeniul educației și formării profesionale. Odată obținut, Certificatul „Școala Europeană” este valabil pentru o perioadă de trei ani, după care școala trebuie să candideze din nou pentru a reconfirma titlul obținut.

În cadrul celei de-a XI-a ediții a competiției pentru obținerea certificatului „Școala Europeană”, care s-a desfășurat, în acest an, sub înaltul patronaj al Parlamentului European, s-au înscris 117 unități de învățământ din 35 de județe și din municipiul București. Au fost premiate 65 de unități de învățământ din 27 de județe ale țării.

În acest context, cele trei unități școlare din județul Caraș-Severin care au depus dosarul de candidatură în acest an, se regăsesc între primele 10 școli premiate, după cum urmează: Colegiul Economic al Banatului Montan Reșița (locul 6 în ierarhia națională), Colegiul National „Traian Lalescu” Reșița (locul 7) și Școala Gimnazială Nr. 2 Reșița (locul 10).

Delegația județului Caraș-Severin care a participat la festivitatea de premiere a fost formată din reprezentanții celor trei școli, împreună cu inspectorul școlar general adjunct, profesor Vesa Rodica și inspectorul școlar pentru proiecte educaționale, profesor Korka Aurora Rodica. Au trăit emoția și bucuria succesului, alături de reprezentantele Inspectoratului Școlar Județean Caraș-Severin, profesor Spătaru Maria Marina (director adjunct), profesor Chiosa Mădălina Miruna (coordonator proiecte) și eleva Ungureanu Florentina Raluca de la Colegiul Economic al Banatului Montan Reșița, profesor Dolot Lavinia Ioana (director adjunct), profesor Chiosa Nicolae (coordonator proiecte) și eleva Dolot Diana Nicole de la Colegiul National „Traian Lalescu” Reșița, profesor Șandru Marius (director), profesor Rîșniță Elisabeta (director adjunct) și eleva Elena Ciobanu de la Școala Gimnaziala Nr. 2 Reșița.

Data: 26 mai 2014 • Vizualizări: 1128