Ședință a Cercului pastoral-misionar Reșița-Sud

Ședință a Cercului pastoral-misionar Reșița-Sud

Album foto
Întrunirile periodice a preoților din Episcopia Cransebeșului cu Preasfințitul Părinte Episcop Lucian au debutat anul acesta la Anina, în Biserica cu hramul „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din localitate
Autor: Serviciul Prezidial
Cele 216 parohii din Eparhia Banatului Montan sunt împărțite în 10 cercuri pastoral-misionare, joi, 16 martie, la Anina întrunindu-se Cercul pastoral misionar Reșița-Sud. Ziua a început cu săvârșirea Sfintei Liturghii a Darurilor înainte sfințite, oficiată de un sobor de preoți în prezența Preasfințitului Părinte Lucian. Fiind în săptămâna a treia din Postul Mare, în cadrul sfintei slujbe a fost susținută o predică la Duminica Sfintei Cruci de către părintele Cristian Rădulescu din Reșița. De asemenea, a fost prezentată și o cateheză de către părintele Ionel Adrian Găină de la Parohia Giurgiova, având ca temă „Temeiuri nou testamentare pentru cinstirea sfintelor icoane”.

Pentru că anul acesta este anul comemorativ Justinian Patriarhul şi al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului, după Sfânta Liturghie a fost săvârșită și o slujbă de pomenire pentru Patriarhul Justinian, Episcopul Veniamin Nistor și a tuturor clericilor și credincioșilor care au suferit în timpul comunismului, apărând Ortodoxia.

În continuare la fosta Școală profesională din Anina, ce se află în vecinătatea sfântului locaș, a fost vernisată expozia de icoane vechi a centrului pastoral, icoane de la mai multe parohii aparținătoare Cercului pastoral misionar Reșița-Sud.

În cea de-a doua parte, tot în Biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena”, a avut loc Conferința „Apariția icoanei și a picturii bisericești în Biserică”, susținută într-un format multimedia, de părintele Horia Mailat de la Parohia „Sfânta Treime” din Anina-Steierdorf.
Totodată, a mai fost susținut un referat de către părintele Marius Peica de la Parohia Gârliște cu tema „Justinian Patriarhul: inițiator și coordonator al Statului pentru organizarea și funcționarea Bisericii Ortodoxe Române, din 19-20 octombrie 1948 și al colecției de regulamente intitulate Legiuiri bisericești”.

„Toți preoții sunt implicați direct în această lucrare pastoral-misionară, pentru că noi toți trebuie să aprofundăm atât cunoștințele teologice, cât și cunoștințele legate de istoria Bisericii Ortodoxe Române și bineînțeles tot ceea ce înseamnă slujire, cântare bisericească, liturgică în general. Le mulțumim tuturor pentru participare și-L rugăm pe bunul Dumnezeu să binecuvinteze pe mai departe calea postului și să binecuvinteze lucrările pe care le vom desfășura la celelalte cercuri pastoral-misionare, deoarece până în toamnă avem fixate deja toate întâlnirile cu toți preoții din Episcopia noastră. Preoții trebuie să învețe, astfel încât mergând în parohiile pe care le păstoresc să le transmită și credincioșilor cuvântul adevărului și evanghelia Mântuitorului Iisus Hristos”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian.

În finalul întâlnirii au fost dezbătute cele două teme prezentate, după care au mai fost luări de cuvânt privind problemele pastorale din unitățile parohiale ale cercului.


Data: 17 martie 2017 • Vizualizări: 1745