Bucuria slujirii cu fraţii români din Voivodinţi - Serbia

    Bucuria slujirii cu fraţii români din Voivodinţi - Serbia
În ziua de prăznuire a „Sf. Mare Mucenic Gheorghe”, biserica românească din Voivodinţi – Serbia a îmbrăcat haină de sărbătoare
Autor: Protopop Petru Berbentia
În ziua de prăznuire a „Sf. Mare Mucenic Gheorghe”, biserica românească din Voivodinţi – Serbia a îmbrăcat haină de sărbătoare. Comunitatea românească din această localitate şi-a sărbătorit Biserica, pentru că s-au împlinit 220 de ani de când s-a pus piatra de temelie a locaşului de cult românesc. Întâmpinaţi cu cântec de fanfară, dar şi cu pâine şi sare de oficialitaţile comunei şi copii români, îmbrăcaţi în portul popular specific zonei, Pr. Petru Berbentia, protopopul Reşiţei, venit din Banatul Montan, preotul Adrian Boba de la Catedrala românească din Vârşeţ, pr. Cornel Juica, paroh la Iablanca, Mesici şi Sălciuţa, precum şi preotul Aurel Străin de la Coştei, au salutat pe preotul paroh, dar şi pe credincioşii care au fost prezenţi într-un număr destul de mare.

La eveniment au participat şi domnul Daniel Banu, Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al României în Republica Serbia, însoţit de domnul Cosmin Victor Lotreanu, Consulul General al României la Vârşeţ. Sfânta Liturghie a fost săvârşită de cei cinci preoţi prezenţi, iar prot. Petru Berbentia a rostit o predică înălţătoare despre Sf. Mare Mucenic Gheorghe şi despre sensul jertfelniciei raportată la viaţa credincioşilor români din multe părţi ale lumii. După otpustul Sfintei Liturghii, copii prezenţi în biserică au susţinut un scurt program de câtece creştine şi de poezii religioase, apreciate de toţi cei prezenţi.

În continuare, preotul paroh a oferit date istorice despre biserica satului, domnul ambasador şi domnul consul general au transmis salutul instituţei ce o reprezintă şi şi-au manifestat disponibilitatea pentru sprijinirea activităţilor culturale şi religioase româneşti din Voivodinţi, iar protopopul Reşiţei a transmis mesajul Preasfinţitului Daniil, Episcopul Daciei Felix – ierarhul locului, dar şi a Preasfinţitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, care a oferit pentru toţi cei prezenţi, iconiţe cu Sf. Gheorghe şi revista eparhială „Foaia diecezană”.

Voivodinţul este un sat din Republica Serbia, Provincia Autonomă Voivodina, pe Valea Căraşului, din zona „de codru” a Banatului. Din documentele cunoscute se ştie că a fost atestat în anul 1447, sub denumirea de Waydafalva şi că se afla în posesia nobilului feudal Nikola, fiul voievodului Toma. În anul 1597 satul Voivodinţ trece în posesia nobilului Sava Velimirovici de Caransebeş, iar în anul 1716 intră în componenţa districtului Vârşeţ. În anul 1832, satul a avut 1836 de locuitori, iar în anul 1976, avea doar 714 locuitori. De atunci şi până în prezent, numărul lor a scăzut drastic, astfel că în momentul de faţă numără numai 540 de locuitori. Datorită distanţei mici faţă de satele româneşti Iam, Vărădia şi Vrani, relaţiile trans-frontaliere ale românilor se dezvoltă pe zi ce trece, participand la multe evenimente comune, mai ales la cele religioase.

Data: 24 aprilie 2013 • Vizualizări: 745