„Cărțile – trepte spre lumină” în Zilele culturii și spiritualității răcășdene

 „Cărțile – trepte spre lumină” în Zilele culturii și spiritualității răcășdene
În perioada 14 – 16 august 2017 s-a desfășurat în comuna Răcășdia cea de-a XV-a ediție a Zilelor culturii și spiritualității răcășdene
Autor: Gabriela Șerban
În perioada 14 – 16 august 2017 s-a desfășurat în comuna Răcășdia cea de-a XV-a ediție a Zilelor culturii și spiritualității răcășdene. Ziua de 14 august, ziua de Înainte-prăznuirea Adormirii Maicii Domnului, a fost dedicată cărții și personalităților culturale. Și, pentru a fi mai convingătoare, autoritățile răcășdene au început acest festin cultural cu vizitarea Bibliotecii comunale, instituție transferată într-un nou spațiu, frumos amenajat „în buricul târgului”, la-ndemâna oricărui pasionat de lectură sau eveniment cultural. Apoi, a fost vizitat excepționalul Muzeu de etnografie „Dorin Ioan Ciocănel”, precum și sala de sculptură „Gheorghe Pătran Rouă”, îmbogățite de la an la an prin noi și interesante lucrări și piese muzeale.

Și la această a XV-a ediție au fost invitați oameni de cultură din tot Banatul: Timișoara, Oravița, Lugoj, Belinț, Anina, Bocșa, Reșița, evident Răcășdia, dar și câțiva prieteni editori și scriitori din Arad și București. Cu toții au luat parte la simpozionul „Cărțile – trepte spre lumină”, precum și la prezentări de autori, cărți și alte publicații. Prezentările s-au desfășurat sub genericul „Cărășeni de neuitat”, la loc de cinste fiind cel mai recent volum cu același titlu (nr. 33) al prof. dr. Constantin Falcă. Au prezentat comunicări: Georgeta Bumbu (Răcășdia) pe tema lecturii, Felicia Mioc (Bozovici) despre familia Novacovici; Gabriela Șerban (Bocșa) despre revista „Bocșa culturală” și „Cărășeni de neuitat”, Iosif Băcilă (Bozovici) a prezentat revista „Almăjana” și alte publicații; Ion Medoia (Oravița) despre prof. Constantin Falcă și volumele „Cărășeni de neuitat”.

De asemenea, au fost prezentate cărți și autori, sărbătoritul zilei fiind poetul reșițean și răcășdean Costel Simedrea și cel mai recent volum al acestuia „Povești pe albul zăpezii”. Despre Costel Simedrea și poezia acestuia au vorbit: Gheorghe Secheșan (Timișoara), Nicolae Sârbu (Reșița), Ion Marin Almăjan (Timișoara), Ioan Matiuț (Arad). „Costel Simedrea face parte dintr-o categorie aparte și discretă de poeți, care au un univers personal veritabil, necontaminat de penumbra vreunei direcții, curent sau grupări. Poezia sa, deși scrisă în contextul nobil al unor prietenii fundamentale cu Gheorghe Azap, Ion Chichere sau Costel Stancu, este închisă într-un halou protector care îi conferă trăiri veritabile, dătătoare de fior și tensiune sufletească și literară, pentru că versul său este întors spre inimă, spre valorile perene ale vieții, cele care dau consistență amintirilor și substract cărților”, a spus Nina Ceranu

Programul fiind unul bogat și atractiv, prezentările au curs: Daniel Luca l-a prezentat pe Ionel Aurel Simu și cele două noi volume de versuri ale acestuia: „Amurg fără mine” și „Striviți de destin” iar Gabriela Șerban a prezentat cele mai recente volume de versuri ale Adrianei Boia „Viața e frumoasă”și „Punctul forte”. Tot la acest moment, Cornelia Edițoiu a prezentat un volum de versuri semnat Ana Duțu.

Cea de-a doua parte a evenimentului a fost dedicată prezentărilor cărților preotului protopop Vasile Petrica de la Reșița și cărților Văii Almăjului realizate de Iosif Băcilă și Florina Maria Băcilă, volume importante pentru cultura și istoria culturală a Banatului nostru.

Evident, despre cele 33 de volume „Cărășeni de neuitat” și truditorii întru realizarea lor – regretatul Pavel Ciurea și harnicul profesor universitar Constantin Falcă – s-a vorbit la superlativ, aspecte importante și inedite semnalând prozatorul bănățean Ion Marin Almăjan. N-a fost uitat nici apropiatul colaborator, regretatul prof. Ioan Nicolae Cenda, în memoria căruia s-a ținut și un moment de reculegere.

Acest eveniment deosebit dedicat cărții și slujitorilor ei, la care au participat – statistic vorbind - aproape o sută de scriitori, publiciști, editori și oameni de cultură din Banat și nu numai, s-a încheiat, evident, prietenește, cu schimburi de tipărituri, autografe și clinchet de pahare.

Fiind la început, programul Zilelor culturii și spiritualității răcășdene 2017 a continuat conform programului prezentat de primarul Lechici Ilie Mirco și consilierul local Lică Nica, moderatorul evenimentului: slujbe oficiate cu prilejul Hramului Bisericii Ortodoxe din Răcășdia, manifestări sportive, spectacol folcloric cu Mihaela Petrovici, primirea oaspeților din Grebenaț, Sibiu, Greoni, Socol, Arad, parada portului popular, spectacol al unor ansambluri de cântece și dansuri din Serbia și România (Arad, Greoni, Răcășdia, Forotic, Socol, Sibiu), program artistic care s-a derulat până în dimineața zilei de 17 august 2017.

Data: 17 august 2017 • Vizualizări: 613